Radar · Politik

Bidens kärnvapensatsningar större än Trumps

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och USA:s president Joe Biden under G7 mötet i brittiska Cornwall.

När president Trump drog USA ur Kalla krigets nedrustningsavtal var Joe Biden kritisk. Men nu överträffar Biden sin företrädares kärnvapensatsningar.

43 miljarder dollar. Så mycket pengar satsas på kärnvapen i den budget som Bidenadministrationen föreslagit och som nu behandlas av den amerikanska kongressen. Det innebär en ökning sedan förra året med 6 miljarder dollar. Detta trots att Joe Biden haft en helt annan retorik i kärnvapenfrågorna än sin företrädare.

Redan under första veckan på presidentposten deklarerade Joe Biden tillsammans med sin ryska kollega Vladimir Putin att det så kallade Startavtalet skulle förlängas. Det innebär att ländernas kärnvapenarsenaler begränsas. Det uppfattades som en omsvängning av den amerikanska politiken efter att Donald Trump övergett flera avtal för nedrustning, däribland Startavtalet och INF-avtalet med ett förbud mot kort– och medeldistansrobotar.

Global ökning

Alicia Sanders-Zakre som företräder ICAN, den internationella kampanjen för ett kärnvapenförbud, anser att Joe Biden inte lever upp till förväntningarna mot bakgrund av den kritik han riktat mot Donald Trumps agerande i kärnvapenfrågorna.

– Trots Bidenkampanjens löften om att arbeta för nedrustning ser vi att han i praktiken ångar på med de kärnvapenprogram han ärvt från Trump och fortsätter att öka satsningarna på dessa massförstörelsevapen, säger hon till webb-tv-kanalen Democracy now.

Också globalt ökar satsningarna på kärnvapen. På måndagen lade Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri) en rapport om att antalet utplacerade kärnvapen i operativa förband ökat med 300 stridsspetsar till runt 2000. Ryssland – som USA tidigare hade flera nedrustningsavtal med – står för två tredjedelar av ökningen i det avseendet. Samtidigt planerar bland andra Storbritannien att utöka sin kärnvapenarsenal, vilket Syre tidigare rapporterat om.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV