Radar · Inrikes

Unga ratar coronavaccinet – prioriterar sommarnöjen: ”Lågt bokningstryck”

Foto: Unga visar ointresse inför vaccinet mot coronaviruset.

Samtidigt som antalet smittade och personer i behov av sjukvård minskar, så uppvisar unga människor ett ointresse till att ta vaccinet mot coronaviruset.

Sakta men säkert börjar svenska samhället öppnas upp igen efter att coronapandemin lamslagit en hel värld. Smittan ligger nu på en stabilt låg nivå. En avgörande orsak till att utvecklingen går åt rätt håll är att fler och fler vaccinerat sig.

Det finns dock orosmoln, rapporter från flera av Sveriges regioner visar nämligen att de yngre åldersgrupperna har ett lågt vaccinationsintresse.

Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i Region Kalmar, tror att det kan bero på årstiden och att unga människor inte tycker sig ha tid.

– Nu är det sommar, sol och bad och man prioriterar annat. Man har säkert hört att det finns en liten risk att känna sig dassig något dygn efter sprutan.  säger hon till Aftonbladet.

"Ingen brist på tider"

Rapporterna som går igenom vecka 27 säger samma sak i flera delar av landet – unga personer har inte bråttom att vaccinera sig.

”Tyvärr har bokningstrycket minskat. Tendensen är att de yngre åldersgrupperna inte bokar lika snabbt som de tidigare. Det finns ju nu ingen brist på tider”, skriver Region Värmland.

Liknande analyser har även gjorts i Kalmar, Blekinge, Jämtland, Norrbotten, Gotland, Örebro och Västmanland.

Inger Nordin Olsson, regional vaccinsamordnare i Örebro, bekräftar trenden.

– Från och med 40 års ålder har bokningstrycket varit märkbart lägre. Och nu när vi är nere under 25 år går tiderna inte åt alls på samma sätt, säger hon till Aftonbladet

Och fortsätter:

– Yngre personer har helt enkelt färre riskfaktorer, vilket präglar hur sjuka de upplever sig kunna bli. Och smittan i landet har gått ned vilket kan ge uppfattningen att faran är över.

Största delen av de coronafall som har upptäckts under senaste tiden har dessutom varit i åldersgruppen 18-29 år, och går att spåra till fotbolls-EM och andra resor.