Energi

Skapa uteplats med rätt känsla

Altanen måste inte sitta ihop med huset – eller ens vara en altan.

Sommaren är uteplatsernas tid. Om du går i byggtankar – tänk igenom placeringen noga före. Den är avgörande om altanen ska bli den naturliga samlingsplatsen, menar hemmafixarparet Anna och Anders Jeppsson.

Att kliva ut barfota på ett solvarmt trädäck för att njuta av morgonkaffet är äkta vardagslyx. Hemma hos Anna och Anders Jeppsson är uteplatsen det självklara favoritstället där allting händer under sommarhalvåret.

– Jag sitter i och för sig sällan stilla, men jag älskar ändå att vara här. Ofta grejar jag med mina blommor, säger Anna Jeppsson.

– Och far runt och ordnar sittplatser till oss andra, inflikar hennes man Anders Jeppsson.

De bor i ett tegelhus i Limhamn utanför Malmö. Längs nästan hela baksidan löper en generös uteplats, omgärdad av ett vitt staket. Här och var på huset och uteplatsen finns finurliga trädetaljer, som blomsterställningar, vikväggar och förvaringslådor – allt tillverkat av dem själva.

Anders och Anna Jeppsson har gedigen erfarenhet av att komma på och snickra kluriga hemmaprojekt. Sedan delar de med sig av dessa genom inspirerande foton, detaljerade ritningar och byggbeskrivningar i ett stort antal tidningar och magasin. De har även gett ut flera böcker, nu senast ”Snickra hemma” (Semic) som kom i april.

Ambitionen är att projekten ska vara roliga, praktiska och möjliga att genomföra för både ovana och erfarna hobbysnickare.

– Men det ska bli vackert också. Det är jätteviktigt. Det finns inget bättre än att komma på en lösning på något vardagligt, som man hanterar varje dag, som även blir snygg, säger Anna Jeppsson.

Som hennes torkställning av fint arbetade konsoler med linor fästade emellan. Den kom hon på efter att ha stört sig på de ganska trista torkvindor av aluminium som annars är standard.

Anders och Anna Jeppsson är erfarna hemmafixare och författare till en mängd snickeriböcker
Anders och Anna Jeppsson är erfarna hemmafixare och författare till en mängd snickeriböcker. Runt huset i Limhamn har de flera olika byggen, trappor och altaner. Foto: Johan Nilsson/TT.

Att gå i land med ett eget byggprojekt hemma är också tillfredsställande. Förutom att självkänslan växer blir hemmet personligt. En hemmagjord bänk eller ett egensnickrat blombord håller också ofta bättre än de rangliga prylar som säljs på billighetsvaruhusen.

– Men framför allt är det väldigt roligt att snickra. Särskilt om man njuter av processen och inte har bråttom. Allt behöver inte bli klart på en helg, säger Anders Jeppsson.

När det gäller uteplatsen menar Anna och Anders Jeppsson att mycket handlar om att fundera igenom ordentligt vad man är ute efter innan man drar igång projektet. Försök att tänka fritt, tipsar de. Altanen måste exempelvis inte sitta ihop med huset.

– Hur umgås ni ute i dag? Det brukar synas på trädgården – kanske ska uteplatsen byggas där gräset är nednött, säger Anders.

Hur solen rör sig under dagen är en annan viktig parameter. Vill ni helst ha kvälls- eller förmiddagssol? Var är det lä och var fläktar det lagom? Ska det finnas ett tak? Ska trallen byggas direkt på marken eller vill ni komma upp en bit? Det finns inga rätt eller fel – platsens förutsättningar måste styra.

– Alla sådana där saker bör man ha tänkt igenom noga. Låt det ta tid och ha inte bråttom. Det är inte hela världen om det blir fel heller, säger Anders.

– Då får man bara göra om. Vi har till exempel breddat vår altantrappa här hemma, säger Anna.

Det är ännu ett tips att ta med sig, att uteplatsen kan förändras i takt med att behoven gör det. När familjen Jeppsson byggde sin var barnen små och familjen ville att altanen skulle fungera som en enda stor lekhage.

– Då var en smal trappa med en grind nödvändig. Men nu när barnen är stora ville vi ha en öppnare och mer välkomnande trappa – då gjorde vi om den, säger hon.

Nu finns där en bred uppgång som förbinder uteplatsen med trädgården på ett bättre sätt.

En annan sak som paret tycker är viktigt är att ha respekt för redan befintlig bebyggelse. Husets arkitektur, stenläggningar och murar kan vara en bra ram att utgå ifrån. Både vad det gäller stilen på nybyggnationen, placeringen och eventuella bygglösningar.

– Undvik att riva bort värdefulla detaljer. Bygg hellre över och låt till exempel stenläggningar ligga kvar under. Det blir ett fint tidsdokument som nästa ägare kanske till och med föredrar att återskapa, säger Anna.

Hemma hos Jeppssons döljer till exempel uteplatsen en plattsättning med Ölandskalksten.

– Tänk också på att behålla proportionerna. Anpassa uteplatsen efter huset. Även om det är skönt med plats ser det lite tokigt ut om en liten stuga omges av trädäck på alla sidor, säger Anders.

När just din perfekta uteplats är klar är det bara att fylla den med innehåll. Solbad, fest, fika eller lek – ett trädäck passar för allt.