Radar · Miljö

Många döda och saknade efter översvämningskatastrof i Tyskland

Orten Schuld drabbades hårt av regnmassorna.

Minst 33 människor har omkommit och många saknas efter ett långvarigt regnoväder i Tyskland. Staden Schuld i kommunen Ahrweiler i Eifel är särskilt hårt drabbat. Det bekräftade polisen under torsdagsförmiddagen, enligt nyhetskanalen SWR.

– Det här är en aldrig tidigare upplevd katastrof. Det finns döda och skadade och människor som fortfarande befinner sig i fara. Hela städer är översvämmade. Hus har helt enkelt flutit sin väg, säger Malu Dreyer, regional regeringschef i Rheinland-Pfalz, enligt SWR.

Räddningstjänsten arbetar febrilt för att undsätta de personer som tagit sig upp på taken och i träd för att undkomma vattenmassorna. Svårt drabbat är orten Schuld. I Ahrweiler har ett hundratal hus kollapsat och omkring 2 000 människor tvingades tillbringa natten på hustak. Skolor har stängts, vägar spärrats av, äldreboenden evakuerats och under eftermiddagen transporterades nyopererade patienter från sjukhuset i Trier-Ehrang till andra sjukhus.

Tre tekniker räddade

Räddningsarbetet är komplicerat. Städerna är svåra att nå på grund av de starka strömmarna. I vissa fall är de helt avskurna från omvärlden. I Messerich räddades tre personer som själva var i färd med att utföra tekniska hjälpinsatser. De kunde klättra upp i skopan på en grävmaskin som lyckats köra tillräckligt nära, trots de starka strömningarna. Det här skedde vid den lilla floden Nims, som i vanliga fall är 2 meter bred, men som i det svåra ovädret har svällt till 200 meter.

Vid Rhen, Mosel och även mindre floder i den sydvästliga delstaten Rheinland-Pfalz stiger vattenstånden till historiskt höga nivåer. Varningar för fortsatt ihärdigt regn är utfärdade och medborgarna i de drabbade områdena uppmanas att hålla sig borta från flodbanker och stränder.

"Chockad över katastrofen"

Vid lunchtid rapporteras även att tre personer flyter omkring på floden Sauer, som gränsar till Luxemburg. Räddningstjänsten kunde dock inte bistå dem för närvarande på grund av strömningarna.

– Jag är chockad över katastrofen och att så många människor i högvattenområdena måste genomlida det här, säger förbundskanslern Angela Merkel enligt Fokus.de.

Vid 14-tiden rapporterade TT att 33 människor omkommit i Tyskland.

Andreas Ericsson

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV