Radar · Miljö

Många döda och saknade efter översvämningskatastrof i Tyskland

Orten Schuld drabbades hårt av regnmassorna.

Minst 33 människor har omkommit och många saknas efter ett långvarigt regnoväder i Tyskland. Staden Schuld i kommunen Ahrweiler i Eifel är särskilt hårt drabbat. Det bekräftade polisen under torsdagsförmiddagen, enligt nyhetskanalen SWR.

– Det här är en aldrig tidigare upplevd katastrof. Det finns döda och skadade och människor som fortfarande befinner sig i fara. Hela städer är översvämmade. Hus har helt enkelt flutit sin väg, säger Malu Dreyer, regional regeringschef i Rheinland-Pfalz, enligt SWR.

Räddningstjänsten arbetar febrilt för att undsätta de personer som tagit sig upp på taken och i träd för att undkomma vattenmassorna. Svårt drabbat är orten Schuld. I Ahrweiler har ett hundratal hus kollapsat och omkring 2 000 människor tvingades tillbringa natten på hustak. Skolor har stängts, vägar spärrats av, äldreboenden evakuerats och under eftermiddagen transporterades nyopererade patienter från sjukhuset i Trier-Ehrang till andra sjukhus.

Tre tekniker räddade

Räddningsarbetet är komplicerat. Städerna är svåra att nå på grund av de starka strömmarna. I vissa fall är de helt avskurna från omvärlden. I Messerich räddades tre personer som själva var i färd med att utföra tekniska hjälpinsatser. De kunde klättra upp i skopan på en grävmaskin som lyckats köra tillräckligt nära, trots de starka strömningarna. Det här skedde vid den lilla floden Nims, som i vanliga fall är 2 meter bred, men som i det svåra ovädret har svällt till 200 meter.

Vid Rhen, Mosel och även mindre floder i den sydvästliga delstaten Rheinland-Pfalz stiger vattenstånden till historiskt höga nivåer. Varningar för fortsatt ihärdigt regn är utfärdade och medborgarna i de drabbade områdena uppmanas att hålla sig borta från flodbanker och stränder.

"Chockad över katastrofen"

Vid lunchtid rapporteras även att tre personer flyter omkring på floden Sauer, som gränsar till Luxemburg. Räddningstjänsten kunde dock inte bistå dem för närvarande på grund av strömningarna.

– Jag är chockad över katastrofen och att så många människor i högvattenområdena måste genomlida det här, säger förbundskanslern Angela Merkel enligt Fokus.de.

Vid 14-tiden rapporterade TT att 33 människor omkommit i Tyskland.

Andreas Ericsson

Radar · Djurrätt

Stora brister i EU-register om djurtransporter – kan pågå i tre veckor

Ungefär 44 miljoner djur transporteras årligen inom EU.

Två djurrättsorganisationer avslöjar i en ny rapport att EU:s register över djurtransporter från EU till andra länder har stora brister. Som exempel lyfts felaktiga uppgifter om tidsåtgång, resor som kan vara i upp till tre veckor samt att miljontals djur inte finns med i registren alls.– Denna rapport visar att situationen är mycket värre än vi hade befarat, säger Peter Stevenson från Compassion in world farming.

I den nya rapporten har djurrättsorganisationerna Compassion in world farming och Eurogroup for animals gjort en omfattande granskning av 180 000 djurtransporter under tiden oktober 2021 till april 2023. I vad de beskriver som en närmast kriminalteknisk process har de jämfört uppgifter från databasen och onlineverktyget Traces, där all information om transporter av djur och animaliska produkter ska finnas registrerade, med uppgifter från Eurostat, Google Maps, Ports.com and Marine traffic. Den sistnämnda ger information om realtider för fartygs resor. 

– Vår nya rapport avslöjar några djupt oroande problem, inte minst att de officiella uppgifterna är ofullständiga, felaktiga och kraftigt underskattar omfattningen av – och det djurlidande som orsakas av – EU:s långväga handel med levande lantbruksdjur, säger Peter Stevenson, chefspolitisk rådgivare på Compassion in world farming, i ett pressmeddelande

Enligt djurrättsorganisationerna loggas omkring 60 procent av resorna som att de börjar vid uppsamlingsplatser, men djuren kan ha transporterats från ursprungsgården i många timmar före detta utan att det finns något krav på att detta ska registreras.

Rapporten visar även att miljontals nötdjur och får genomgår långa, stressande sjöresor till Mellanöstern och Afrika för slakt eller gödning, ofta på fartyg i dåligt skick, vilket leder till värmestress, skadliga gaser, rörelsestress och svält. 

Många transporter registreras inte

Dessutom blir många av dessa djur aldrig registrerade i Traces. Det sker bara när transporten går genom ett annat EU-land. Alla resor som sker direkt från ett EU-land till ett land utanför unionen finns alltså inte med här. 

Rapporten visar också att 370 000 kalvar varje år tas från sina mammor strax efter födseln – många så unga som bara två veckor gamla – och får undermåligt med näring under långa resor. Även 300 000 lamm utsätts årligen för långa resor utan tillräcklig utfodring. 

Tusentals får och nötkreatur exporteras till avlägsna destinationer såsom Kazakstan, Uzbekistan, Kirgizistan, Azerbajdzjan, Armenien och Georgien, resor som kan vara upp till tre veckor. Under 2022 exporterade EU cirka 30 000 dräktiga kvigor, vissa till länder i centrala och västra Asien som Uzbekistan och Kazakstan. 

Grisar flygs till Asien

Datan som samlats in visar också att Frankrike, Danmark och Nederländerna har exporterat grisar med flyg ända till Thailand, Filippinerna, Singapore, Vietnam och Kambodja. Detta handlar om suggor som avlats fram för att kunna föda många griskultingar. Mer än hundra transporter har skett från Danmark, där suggor som kan få upp till 17-18 griskultingar per kull avlats fram. 

Även 54 000 ton levande fisk, vilket motsvarar tiotals miljoner enskilda djur, transporterades mellan EU:s medlemsstater under 2019, i trånga utrymmen och med rutinmässig svält och fysiska skador som följd. 

– Även om vi visste att miljontals djur fick utstå grymma och onödiga resor i vinstens namn visar denna rapport att situationen är mycket värre än vi hade befarat. EU måste ta itu med detta som en brådskande fråga genom att förbjuda levande export av jordbruksdjur till länder utanför EU och införa tuffa nya regler för att skydda deras välfärd under transporter mellan och inom EU:s medlemsstater, säger Peter Stevenson i pressmeddelandet. 

EU-kommissionen väntas under onsdagen presentera ett nytt lagförslag kring nya regler för djurtransporter. Läckta dokument om lagförslaget har redan kritiserats av djurrättsorganisationer för att inte vara tillräckliga.

Radar · Utrikes

USA:s förre talman McCarthy lämnar kongressen

Två månader efter att han avsatts som talman i det amerikanska representanthuset meddelar den republikanske ledamoten Kevin McCarthy att han lämnar sin kongressplats vid årsskiftet.

Den 3 oktober tvingades Kalifornienrepublikanen McCarthy bort från sin talmanspost efter en historisk omröstning. Skälet var främst kritik mot att McCarthy samarbetat med Demokraterna för att få till en budgetlösning och en höjning av USA:s skuldtak.

McCarthy är den enda talmannen i historien som röstats bort från jobbet.

Radar · Politik

Uppgifter: uppdaterat Tidöavtal klart

Förhandlingarna mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna om ett uppdaterat Tidöavtal är nu klart. Det uppger källor för TV4 Nyheterna.

Resultatet kommer att offentliggöras under den kommande veckan, uppger TV4. Enligt kanalens politiska kommentator ser det ut att innehålla samma sex ämnesområden som det ursprungliga avtalet: sjukvård, klimat, kriminalitet, migration och integration, tillväxt och hushållsekonomi och skola.