Radar · Politik

Tre klonade män vill styra de tyska kristdemokraterna

Norbert Röttgen, Armin Laschet och Friedrich Merz möts i en debatt inför lördagens partiledarval.

Tre katolska trebarnspappor från Nordrhein-Westfalen som läst juridik på samma universitet i Bonn. Det är vad de tyska kristdemokraterna CDU har att välja på när de väljer partiledare i morgon lördag. Men politiskt finns skillnader.

Den som väljs i den digitala medlemsomröstningen kan i mars också väljas till CDU:s kanslerkandidat inför höstens val. Därmed kan det vara posten som Europas kanske mäktigaste politiker som står på spel. Och även om kandidaterna till det yttre är svåra att skilja åt står de 1001 delegater som får rösta nu inför ett vägval.

Längst till höger står Friedrich Merz. Hans anhängare hoppas att partiet med honom vid rodret ska kunna locka väljare från högerpopulistiska och rasistiska Alternativ för Tyskland (AfD). Men kontroversiella uttalanden har gjort honom omstridd även inom CDU. Bland annat har han kopplat samman homosexualitet med pedofili.

Den före detta miljöministern Norbert Röttgen har å sin sida stöd bland kristdemokrater som tror på en koalition med De gröna under nästa mandatperiod. Politiskt anses han stå relativt nära den tredje kandidaten Armin Laschet som är den som har närmast band till förbundskansler Angela Merkel.