Energi · På gång

På gång

Strejk för klimatet fortsätter varje fredag runt om landet – i sociala medier eller med coronaavstånd.

15/1 Fridays for futures strejker för klimatet fortsätter runt om i landet tills Sverige är i linje med Parisavtalet. I Göteborg samlas klimatengagerade coronasäkert på Gustav Adolfs torg. I Stockholm och i andra delar av landet protesteras det digitalt.

Förhandling inleds i mål om misstänkt ekofascistisk attack på minkfarm

15/1 Nacka tingsrätt inleder huvudförhandling mot två unga män som åtalats för mordbrand efter att ha bränt ned en minkfarm i Sölvesborg.

Föreläsning om Extinction rebellion

17/1 Extinction rebellion arrangerar webbföreläsning om just Extinction rebellion. Vi befinner oss i ett nödläge för klimatet och jordens arter. I den här föreläsningen går man igenom det senaste från klimatforskningen samt beskriver vad XR är och hur de arbetar för att stoppa den globala uppvärmningen.

Raoul Wallenberg hedras

17/1 Minnet av Raoul Wallenberg hedras med ljusceremonin Ljus för Raoul. Ljusceremonin hålls av Michael Wernstedt, styrelseledamot och barnbarn till Nina Lagergren som grundade Raoul Wallenberg Academy. Tänd ett ljus där du är och följ ceremonin på play.rwa.se.

Världsreligionsdagen

17/1 I dag uppmärksammas Världsreligionsdagen.

Europaparlamentet samlas

18–21/1 Parlamentet samlas i Strasbourg, om coronaläget tillåter.

Martin Luther King-dagen

18/1 Denna dag uppmärksammas Martin Luther King-dagen.

Rättegång inleds mot före detta premiärministern

19/1 Rättegång inleds mot förre franska premiärministern Edouard Balladur för korruptionsbrott under 1990-talet.

Vad gör sociala medier med oss?

19/1 Svenska kyrkan bjuder in till en livesänd föreläsning med Emanuel Karlsten, journalist och en av Sveriges sociala medieexperter. Temat är: Vad gör sociala medier med oss? Emanuel Karlsten fick Stora Journalistpriset 2020 som Årets Förnyare.

EU-politisk partiledardebatt

20/1 EU-politisk partiledardebatt i riksdagen.

Klimatlobbying, Vilken roll spelar svenska företag?

20/1 AP7 arrangerar ett digitalt seminarium som belyser det globala problemet med negativ klimatlobbying. Bland andra medverkar finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Lina Håkansdotter från Svenskt Näringsliv och Johan Florén från AP7.

Presidentinstallation i USA

20/1 Den avgående amerikanska presidentens mandatperiod löper ut klockan 12. Kort därefter svärs den nye presidenten in vid en ceremoni i Washington.

Vätgasstrategi för fossilfri konkurrenskraft

21/1 Fossilfritt Sverige har tagit fram en vätgasstrategi som ska lämnas över till regeringen. I samband med detta arrangeras ett webbinarium för att diskutera hur Sverige kan bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

Riksdagsseminarium till minnet av Fadime Sahindal

21/1 På temat Könsstympning och vardagsheder arrangerar nätverket Varken hora eller kuvad ett seminarium i riksdagen, till minne av mördade Fadime Sahindal på den årliga Fadimedagen. Dagen innehåller bland annat ett panelsamtal om hedersförtryckets olika ansikten och normer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV