Radar · Inrikes

Dom mot NMR-anhängare överklagas

Riksåklagaren överklagar hovrättens dom till Högsta domstolen och anser att samtliga 14 åtalade bör dömas för hets mot folkgrupp efter NMR-demonstrationen i Göteborg 2017-.

I december friades 14 medlemmar ur Nordiska motståndarrörelsen, NMR,  från åtalspunkten hets mot folkgrupp. Nu överklagas domen till Högsta domstolen.

Det var efter en demonstration i Göteborg 2017 som medlemmarna ur nazistiska Nordiska motståndarrörelsen, NMR, åtalades i tingsrätten för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp. Tingsrätten dömde fem personer för våldsamt upplopp men friade samtliga i den andra åtalspunkten.

Domen överklagades till hovrätten som gick på tingsrättens linje och resonerade att det samlade agerandet under demonstrationen inte utgjorde hets mot folkgrupp. Rätten menade istället att de delar av åtalet som rör partijackor och fanor med symbolen tyrrunan är tryckta skrifter och därför ”ska prövas i ett tryckfrihetsmål där Justitiekanslern bestämmer om åtal ska väckas”.

Men riksåklagaren överklagar nu hovrättens dom och yrkar på att samtliga 14 ska dömas till fängelse för hets mot folkgrupp i Högsta domstolen.

Trots det tryckta materialet, bör rätten göra en samlad bedömning av omständigheterna under demonstrationen, där personer uttryckt slagord, burit en enhetlig uniformsliknande klädsel, hållit tal och burit på symbolen tyrrunan, enligt riksåklagaren.

– Min bedömning är att alla de samlade omständigheterna i det här fallet gör att personerna bör dömas för hets mot folkgrupp, trots att delar av materialet omfattas av tryckfrihetsförordningen. Det är sammanhanget som tyrrunan bärs i som ska bedömas. Särskilt viktiga omständigheter anser jag vara det tal som hölls och den uniformsliknande klädseln, säger riksåklagare Petra Lundh i ett pressmeddelande.