Radar · Utrikes

Löfven i toppmöte om konflikternas Sahel

Svenska soldater i FN-insatsen Minusma på patrull i Mali 2015.

Statsminister Stefan Löfven deltar i ett toppmöte om det försämrade säkerhetsläget i Sahel-området. Sverige har nyligen skickat ett militärt specialförband till Mali.

Toppmötet inleddes på måndagen med ledarna från de fem Sahel-länderna Burkina Faso, Tchad, Mali, Mauretanien och Niger, samt Frankrike.

Mötet hålls i Tchads huvudstad N`Djamena, men den franske presidenten Emmanuel Macron deltar via videolänk.

På tisdagen deltar, via videolänk, även en rad andra ledare eller företrädare för länder som är engagerade i regionen, bland andra statsminister Stefan Löfven (S).

På agendan står säkerhetsläget i det konfliktdrabbade området, där flera islamistiska terrorgrupper verkar, framförallt i Mali.

Löfven inbjuden

Löfven är inbjuden till toppmötet eftersom Sverige är aktiv i regionen, inte minst militärt. Riksdagen beslutade förra året att skicka ett specialförband på omkring 150 soldater och helikoptrar till Mali. Huvuddelen av styrkan är nu på plats och ska från månadsskiftet ingå i Task Force Takuba, där även Estland och Tjeckien deltar.

Sverige deltar också i FN-insatsen Minusma med cirka 215 man och i EU-styrkan EUTM Mali med åtta man.

Trots att den internationella militära närvaron vuxit i Sahel-området så kontrollerar militanta islamister stora områden. De har också kunnat fortsätta sina attacker mot civilbefolkning, internationella och inhemska styrkor.

Bara i år har sex FN-soldater omkommit. I december dödades fem franska soldater. Enligt nyhetsbyrån AFP växer sig uppfattningen att islamisterna inte kan besegras enbart med militära medel allt starkare.

Minskad fransk styrka?

I förra veckan pekade den franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian på behovet av utökade diplomatiska och politiska insatser och på mer bistånd. Även Löfven väntas i sitt inlägg ta upp behovet av internationell civil hjälp till regionen.

Enligt AFP söker Frankrike stöd för att minska sin militära närvaro. President Macron öppnade, enligt AFP, nyligen för att dra ned på styrkan. Frankrike hoppas på mer militärt stöd från sina europeiska samarbetsländer genom Task Force Takuba, rapporterar AFP.

En nedtrappning av den franska närvaron skulle kunna påverka den svenska styrkan. Men något besked från Frankrike om det väntas inte på toppmötet.
Den franska styrkan består i dag av 5 100 man och har sitt högkvarter i Tchads huvudstad N`Djamena. Styrkan är kärnan i den franskledda militära insatsen mot islamistiska terrorgrupper, Operation Barkhane.

Task Force Takuba, där det svenska specialförbandet ingår, är tänkt att avlasta fransmännen i Operation Barkhane och fungera som en snabbinsatstyrka.

Tanken är att toppmötet ska utmynna i ett gemensamt uttalade, som väntas utlova fortsatt internationellt engagemang i området.