Radar · Utrikes

Indisk miljöaktivist stöttade Greta Thunberg – greps då i sitt hem 

Företrädare för olika oppositionspartier demonstrerar till stöd för indiska bönders protester mot nya jordbrukslagar, här i Mumbai.

Indiska oppositionspolitiker och aktivister fördömer gripandet av en 22-årig klimataktivist, som anklagas för att ha redigerat och spridit vidare ett dokument distribuerat av Fridays for future-grundaren Greta Thunberg till stöd för de pågående bondeprotesterna i landet.

Den 22-åriga Disha Ravi greps i sitt hem i Bengaluru och fördes sedan till huvudstaden Delhi. Hon riskerar nu livstids fängelse för uppvigling, något som har lett till skarpa reaktioner.

– Gripandet av Disha Ravi är den senaste upptrappningen i Indiens kampanj mot yttrandefrihet och politisk opposition mot bakgrund av de stora bondeprotesterna, säger Shashi Tharoor, parlamentsledamot för det oppositionella Kongresspartiet.

Bhavreen Kandhari från den indiska grenen av Fridays for future säger att rörelsen inväntar tydligare besked från regeringen och polisen innan man vill uttala sig.

Dokumentet i fråga är ett ”toolkit” med information om hur aktivister kan gå till väga för att hjälpa de protesterande jordbrukarna.