Glöd · Debatt

Fixa snöröjningen nu!

Snöröjning är en fråga om tillgänglighet till samhälle, menar Rikard Warlenius (V), ledamot i trafiknämnden i Stockholms stad.

DEBATT Glashala trottoarer, snöfyllda gator och stora upplogade vallar. Det är samma visa varje vinter i Stockholm. Det är dags att inse att det inte fungerar att lägga ut snöröjningen på massor av olika företag. Istället borde kommunen sköta snöröjningen själv.

Trots att snöröjningen varit en omdiskuterad och återkommande fråga i Stockholm i många år så finns det fortfarande stora problem. Den fungerar helt enkelt inte som den ska. Och när snöröjningen inte fungerar får det förstås konsekvenser. Särskilt besvärligt blir det till exempel för äldre som har svårt att röra sig och för personer i rullstol. Dessutom är det farligt. I helgen har det rapporterats att allt fler stockholmare söker vård för halkskador.

Det är uppenbart att systemet med en massa privata entreprenörer inte funkar. Det ser vi inte minst på hur det kan vara exemplariskt plogat på en gata för att vara helt snöfyllt på nästa, vilket beror på att det är olika företag som ska sköta snöröjningen istället för att någon tar ett helhetsansvar.

Det har tidigare år avslöjats att de entreprenörer som sköter snöröjningen satt i system att fuska och stadens egna granskningar har också visat det. Nu säger de ansvariga inom den styrande blågröna majoriteten att man arbetat med frågan och att kontrollerna sköts på ett bra sätt idag. Om man som medborgare ändå har klagomål hänvisas man till stadens Tyck till-app. Men det måste ju finnas bättre sätt än att medborgarna själva ska behöva klaga på snöröjningen för att den ska skötas. Till exempel att den fungerar från första början.

Rätten att kunna röra sig fritt i staden gäller alla invånare. Att snöröjningen fungerar är helt grundläggande för att det ska gälla. Det duger inte att år efter år bara vänta in att snön smälter bort och hoppas att folk glömmer problemet. 

Vi i Vänsterpartiet har ledsnat på systemet med upphandlingar och massor av underentreprenörer. Alla som varit ute på Stockholms gator ser att snöröjningen inte fungerar som den ska – inte i år heller. Vi har ett alternativ, att ta tillbaka snöröjningen i kommunal regi. 

Men om de styrande blågröna partierna har någon annan lösning välkomnar vi det. Bara fixa snöröjningen nu!

Rikard Warlenius (V), ledamot trafiknämnden Stockholms stad