Radar · Integritet

Allt fler villiga att betala för anonymitet på nätet

VPN-tjänster blir allt mer populära bland användare världen över.

Intresset för så kallade VPN-tjänster, som möjliggör anonymitet på nätet, växer explosionsartat. Åtminstone enligt leverantörerna själva. Kritiska röster pekar dock på risker med oseriösa aktörer.

VPN, eller virtuellt privat nätverk, är kortfattat en krypterad anslutning mellan en enhet och internet. Surfar man på en dator där en VPN-applikation används innebär det att all digital information som överförs är skyddad från exponering – användarens IP-adress döljs och informationen krypteras, och skickas utomlands via olika servrar.

VPN högintressant under corona

Många företag och myndigheter använder VPN för att säkra upp anslutningar till trådlösa nätverk men den senaste tiden har tjänsten blivit ännu mer populär.

En leverantör, som tidningen Ny teknik har skrivit om, är företaget NordVPN. De har 14 miljoner användare och mer än 5000 servrar på olika platser i världen. Enligt företaget har intresset på kort tid skjutit i höjden.

– Våra försäljningsintäkter ökade med 600 procent under förra året. Den globala marknaden för VPN-tjänster väntas uppgå till 36 miljarder dollar, säger Skirmantė Akinytė, pressansvarig på NordVPN, till Ny teknik.

En orsak uppges vara coronapandemin som tvingat många att arbeta hemifrån.

VPN – älskat och hatat

För streamingaktörerna har VPN-tjänster länge sett som ett gissel. Detta eftersom en användare, genom VPN, kan få tillgång till ett utbud avsett för en begränsad publik. En användare i Sverige kan till exempel få tillgång till amerikanska Netflix, och en användare i USA kan få tillgång till Sveriges public service-utbud, SVT Play till exempel. Det kan i sin tur få försvårande upphovsrättsliga konsekvenser.

Samtidigt finns det människorättsliga aspekter kopplat till VPN. I länder där sociala nätverk blockeras – exempelvis som i Myanmar, som Syre tidigare har rapporterat om – kan VPN göra det möjligt för användare att både få tillgång till information och nå ut med information.

Det finns även risker relaterat till integritet för den enskilde användaren, något som Anne-Marie Eklund Löwinder, informationssäkerhetschef på Internetstiftelsen, poängterar i Ny tekniks artikel.

– Jag ser inga problem med VPN-tjänsterna. Det är viktigt att välja en seriös leverantör, så att inte företaget använder ens information i skadliga syften, säger hon.