Radar · Politik

Lööf: Många unga mår dåligt

Centerledaren Annie Lööf håller sitt årliga jultal på Stockholm Waterfront Congress Centre.

Centern vill se ökade satsningar för ungdomars psykiska hälsa.
Sverige 2021 är ett land där alldeles för många unga mår dåligt, säger C-ledaren Annie Lööf i sitt jultal. Hon vill också se ett rejält krisstöd till lantbruket.

I talet pekar Lööf på att självmord är den vanligaste dödsorsaken i åldrarna 15-24 år. Hon nämner också att 168 barn och unga tog sina liv 2019.

Lööf föreslår i jultalet att BRIS nationella stödlinje ska ges 50 procent statlig finansiering, att elevhälsa ska införas som obligatoriskt ämne i rektorsutbildningen och att skolpersonal ska erbjudas utbildning för att kunna upptäcka elever som mår dåligt.

Centern vill också göra elevhälsan mer tillgänglig genom ökad digitalisering och förbättra elevhälsans samarbete med vård och socialtjänst. På så sätt ska det bli enklare att få en samlad bild av barns och ungdomars problematik.

Oroad för bönder

I jultalet tar Lööf även upp böndernas ekonomiska situation. Hon uppger att centerpartisterna är ”djupt oroade över larmrapporter” från lantbrukarna.

– Vi ser hur höga energipriser sätter både företags och privatpersoners ekonomi på hårda prov. Hur det, tillsammans med historiskt höga priser på foder och gödsel gett vårt gröna näringsliv en kostnadschock, säger Lööf och tillägger att skatterna lägger sten på bördan.

– Ett stort ansvar vilar på regeringen, säger C-ledaren.

Hon vill se att regeringen ”tar situationen på allvar” och snarast möjligt presenterar en konkret plan för hur den ska värna konkurrenskraften för svenska lantbrukare.

Frågan är då vad den planen ska innehålla, enligt Centern.

– Vi lägger ju i vår budgetmotion ytterligare en miljard kronor extra till landsbygdsprogrammet, och den miljarden finns varken i regeringens budget eller M-KD-SD-alternativet. Den ska ju gå till ett krisstöd till lantbruket, säger Annie Lööf till TT.

Det handlar också om en biopremie för att införa förnybart bränsle och en klimatpremie för den som kör på gas, etanol eller el.

Tror på mitten

I talet påminner C-ledaren om att det är 270 dagar kvar till valet. Hon står fast vid Centerns mål att få till stånd ett mittensamarbete för att styra Sverige efter valet.

– Centerpartiet kommer möta väljarna som ett grönt, liberalt och samarbetsinriktat mittenalternativ, säger Lööf.

Hon pekar på den nya tyska koalitionsregeringen med socialdemokrater, liberaler och De gröna.

– Så har man värnat stabilitet och förnuft och samtidigt hållit höger- och vänsterpopulister borta från makten, säger Lööf.

Varnar för SD

Lööf varnar för att ge Sverigedemokraterna inflytande.

– För första gången sedan demokratins genombrott för hundra år sedan kan ett högerpopulistiskt parti, grundat av nazister, med öppet främlingsfientliga åsikter, få direkt inflytande över hur Sverige styrs, säger Lööf.

– Ett parti som vill pressa människor med utländsk bakgrund att lämna landet. Inskränka religionsfriheten. Döma ut människor de inte ser som svenska, oavsett om det är judar, samer eller kurder. Slakta det svenska biståndet.

Centern vill dock inte heller ge Vänsterpartiet inflytande över hur Sverige styrs.

– Vår väg kommer inte att gå via högerpopulism, främlingsfientlighet och extremism. Inte heller via socialism, förmyndarmentalitet och vänsterpolitik, säger Lööf.