Radar · Mänskliga rättigheter

EU-dom trumfar bulgarisk lag om samkönade föräldrar: ”Ska erkännas som familj”

EU-domstolen beslutade att samkönade föräldrar ska erkännas som familj.

På tisdagen beslutade EU-domstolen att samkönade föräldrar och deras barn bör erkännas som en familj i alla EU:s medlemsländer. Domen rör ett fall där ett barn med två mammor riskerade att bli statslöst, då den ena mammans hemland Bulgarien vägrade att utfärda ett pass till dottern, något som strider mot EU:s lagstiftning om fri rörlighet.

I EU tillåter 16 av medlemsländerna samkönade äktenskap. Ett av länderna som inte gör det är Bulgarien, och landets inställning till samkönade relationer ställde till problem för ett lesbiskt par och deras dotter. Bulgariska Kalina Ivanova och Jane Jones, född i brittiska Gibraltar, är båda registrerade som mammor till Sara i Spanien.

Spanska och brittiska medborgarskapslagar hindrar dock Sara, född 2019, från att beviljas spanskt eller brittiskt medborgarskap, och paret sökte därför ett bulgariskt, rapporterar EU observer. Men eftersom bulgariska myndigheter anser att ett barn inte kan ha två mammor vägrade de att ge ett födelsebevis till flickan, och fallet togs vidare till EU:s högsta domstol.

Måste följa EU:s lagstiftning

Utan medborgarskap eller personliga juridiska dokument riskerade barnet att bli statslöst. Domstolen slog emellertid fast att Spanien redan hade upprättat förhållandet mellan barn och förälder genom ett födelsebevis, och att Bulgarien borde utfärda ett pass baserat på det.

Domstolen tillade att beslutet inte innebär att alla EU-länder måste erkänna samkönade par i nationell lag, men att barns rätt till fri rörlighet inte bör hindras på grund av att ett medlemsland inte erkänner samkönade föräldrar, och varje EU-land måste följa lagstiftningen ifråga om medborgarnas rätt till fri rörlighet. Det kan som i det här fallet betyda att ett land måste erkänna ett civilstånd som har etablerats i ett annat medlemsland, även om det strider mot den egna nationella lagen.

Arpi Avetisyan från Europas HGBTQI-rättighetsgrupp ILGA kommenterade till EU observer att domen är ett bevis på att EU som union strävar efter jämlikhet, och de ”ser fram emot att se regnbågsfamiljer njuta av sin rätt till rörelsefrihet och andra grundläggande rättigheter på lika villkor som alla andra”.