Energi · Syre tipsar

Tallkottar räddar kläderna från malen

Tallkottar kan man ha till mycket.

Tallkottar är mer användbara än man kan tro. Du kan lägga dem i brasan för att få glöden att vara längre, dekorera med dem – och sist men inte minst kan de rädda garnnystan och kläder.

Tallkottar är bra för att hålla malen borta från garderober och garngömmor. Så här gör du: Droppa ett par droppar cederträolja mellan kottens fjäll och lägg den bland kläderna/garnet. Var noga med att inte få det på toppen av fjällen så riskerar du inte att få olja på det du vill skydda.

Det är både billigare och bättre än de kulor eller rundlar av cederträ som finns att köpa, då det är lätt att fylla på med mer olja när doften börjar avta och tack vare tallkottens överlägsna form.

Även om cederträ luktar väldigt gott går det förstås bra att droppa i andra eteriska oljor också, som lavendel. Det kan också vara bra att berätta för dina nära och kära att du lägger kottar bland deras kläder, ifall någon skulle undra.

Tänk dock på att enligt allemansrätten får man inte plocka kottar direkt från trädet – men det finns ofta gott om dem på marken. Det är också enkelt att diska dem om de skulle vara smutsiga.

Förutom detta är tallkottar förstås bra för alla sorters utsmyckningsbehov i hemmet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV