Krönikor

Nya USA-trupper i Afghanistan kommer bara att skapa kaos 

Amerikanska trupper flygs just nu in i Afghanistan. De har knappt hunnit lämna landet efter att Joe Biden fick ett ryck. Talibanerna befinner sig runt 15 mil från Kabul och har intagit ungefär tre fjärdedelar av landet.

Jag gillar inte krig. Men jag är heller inte pacifist. Att avhända sig rätten att ta till våld för att försvara sig själv och andra är inte förenligt med mitt sätt att se på demokrati och fri- och rättigheter. Om folk inte låter mig vara i fred har jag rätt att freda mig om de använder våld mot mig får jag använda våld tillbaka. Det står till och med i svensk lag.

Att konflikter mellan grupper av människor är ytterst olämpliga att lösa med våld är en annan sak. Det går aldrig bra. När jag reste runt i Tyskland i ondskans spår för ett reportage blev jag stående på olika gärden där tusentals människor dött i nåt krig. Det kändes så förbannat meningslöst. Som en pervers fotbollsmatch. Vi ses på gärdet och har ihjäl varandra.

Om man tänker efter är krig helt koko. Ingen vinner egentligen på dem, men jag kan tänka mig hur många situationer som helst där i synnerhet världssamfundet kan behöva skicka soldater till ett område. Som en global polisstyrka. Det dyker hela tiden upp galna diktatorer och folk har alltid dragits till våldsamma sekter och extrema rörelser. Även om vi skulle lyckas utrota fattigdomen i världen skulle det alltid finnas skumma typer.

Men det intressanta är att det nästan alltid finns intressen utifrån, det handlar oftast om pengar naturligtvis, men också om ren makt. Hela grejen med Afghanistan har ju inte med afghanerna att göra. Människor är inte mer krigiska på vissa ställen, däremot finns det ställen där spänningar, främst mellan etniska och religiösa grupper, gör att det lättare flammar upp konflikter. Oftast löser folk sina problem utan att börja slåss, men ibland kan lagren av intressen bli för många, det går inte att köpa eller snacka sig fri.

De aktuella problemen började för 40 år sen. När Sovjet gick in i landet för att försvara en kommunistisk regim som kommit till makten via en kupp. Samtidigt finns stora ekonomiska intressen i opiumodlingen, Afghanistan är världens enskilt största producent av opium, åtminstone 80 procent odlas där. Olika rörelser i arabvärlden hade intressen i odlingen. Pang. Eftersom grupperna som sysslar med opiumet tjänar bra med pengar oavsett om det är krig eller fred har kriget pågått i fyra decennier. Ingenting är normalt där. Majoriteten av landets befolkning är född efter att Sovjet gick in och sen dess har det bara varit kaos. Och kaos föder kaos. Och våld.

Självklart ska inte USA och deras kompisar hålla på och kriga i Afghanistan i en evighet och egentligen skulle de 20 biljoner kronor de lagt ner på kriget ha kunnat användas till mycket gott, saker som till och med kanske fått slut på kriget, men nu är talibanerna på väg att ta över hela landet. Unga kvinnor samlas redan in för att giftas bort under tvång, människor flyr i massor. Människor mördar och torteras. Det är inte okej.

Så amerikanerna flyger in igen. Jag har inte hört nåt om andra länder, men dit USA går brukar andra följa efter. Och självklart kommer det bli kaos igen. Prestige och gubbig tjurskallighet kommer att leda till att ännu fler människor råkar illa ut. Vanligt folk som bara vill leva sina liv. Människor som redan lever i ett av världens fattigaste länder ska nödvändigtvis få det ännu sämre. Samtidigt blir ingenting bättre om vi bara ser på. Självklart har allt krigande av främmande trupper bevisligen inte löst problemet, men nu är det fullt krig igen och folk dör.

Det är rätt hopplöst, faktiskt. Situationen är långt bortom rätt och fel. Och det är de värsta situationerna. De där ingenting egentligen blir bättre vad man än gör. Det enda man kan försöka göra just nu är att se till att det inte blir värre.

I framtiden skulle jag önska att människor som har makt att sända arméer skulle tänka efter lite. Varför blir det så sällan bättre av det där krigandet? Vad skulle vi kunna göra som inte leder till att folk skjuter på varandra i decennier? Och det irriterande är att alla redan vet svaret. Det är bara det att det finns intressen som är starkare än ekonomisk och social rättvisa för vissa. Det finns människor, rörelser och ideologier som tycker att våldsamma konflikter är ett rimligt pris för makt. Inga gevär i världen biter på verklig övertygelse, i synnerhet för den som hamnat i klorna på en våldsam sekt. Däremot kan ekonomisk och social utveckling vara nyckeln till att det inte behöver uppstå krig. Och sån utveckling kan man köpa mycket av för 20 biljoner kronor.

Svala kvällar.

Kollektivtrafik som kostar pengar.