Radar · Integritet

Hot och hat utbrett mot hbtqi-aktivister – Pride viktig mötesplats

RFSL:s förbundsordförande Deidre Palacios blev förvånad över att se att majoriteten av lokalavdelningarna utsatts för hot och hat.

I en kartläggning som RFSL gjort visade det sig att 26 av 36 lokalavdelningar utsatts för hot de senaste fem åren. ”När jag berättar om den här utsattheten är det många som blir förvånade”, säger förbundsordförande Deidre Palacios.

Alltifrån uppsatta klistermärken med hatbudskap till rena dödshot, det visar den kartläggning över hatbrott och hot som RFSL sammanställt.

– Jag blev förvånad över att siffran var så hög, att vi har en så hög utsatthet av våra avdelningar ute i landet, säger förbundsordförande Deidre Palacios.

Totalt handlar det om 66 olika incidenter. Och även om hen vetat om de inträffade händelserna så fick hen en oroväckande känsla av att se den samlade bilden svart på vitt.

– Det som slog mig mest var situationen i Motala där ordföranden, Robin, fått minst ett 20-tal hot och trakasserier riktat mot sig, även allvarliga, som mordhot, en kniv i dörren och att de bryter sig in i deras lokaler. Och ändå har det inte lett vidare till något. Polisen brukar ge svaret att de inte kan göra något mer för att det inte finns bevis, men allt handlar om vilka resurser man lägger ner på att utreda, säger Palacios.

Robin har nu flyttat från Motala.

En annan händelse som chockade var en upptäckt inför Tranemo Pride.

”De hade hittat en docka i människostorlek som hängde med en snara runt halsen i ett träd i centrala Tranemo. Dockan var invirad i en regnbågsflagga med texten “krossa homolobbyn” och hade en skylt runt halsen där det stod “pedofil”, berättar RFSL Sjuhärads ordförande Stina i kartläggningen.

"Måste stå upp för våra rättigheter"

Statistiken över hatbrott i Sverige ligger ganska konstant över tid, mellan 7000 och 7500 per år, varav 10 procent beräknas vara baserade på sexuell läggning. Men polisen ser en ökad hotbild vid öppna arrangemang såsom World pride som just nu pågår i Malmö och Köpenhamn.

– Vi ser ju också det att det blir mer hat och hot under öppna evenemang. Men samtidigt uppfattar jag det som att det bland de jag pratat med nästan leder till ett ökat engagemang. De har helt enkelt fel. Och vi måste stå upp för våra rättigheter. Det är extremt viktigt att vi synliggör detta, säger Deidre Palacios.

Alla event som Pride blir viktiga tillfällen att lyfta frågorna och att träffas.

– Det blir ett väldigt stärkande sammanhang där en träffar andra hbtqi-personer, pratar, lyfter frågorna. Bara den gemenskapen, den verkligen stärker.

Även om deltagarantalet var begränsat så kunde en parad hållas under inledningsdagen av World Pride, ett viktigt event för att mötas och lyfta upp aktuella frågor
Även om deltagarantalet var begränsat så kunde en parad hållas under inledningsdagen av World Pride, ett viktigt event för att mötas och lyfta upp aktuella frågor. Foto: Johan Nilsson/TT.

"Fler brott måste klaras upp"

Men polis och rättsväsende behöver göra mer, konstaterar Palacios. RFSL har bland annat publicerat fem krav på Polisen och samhället för att öka tryggheten för hbtq-personer i landet.

– Fler hatbrott måste gå vidare till förundersökning och klaras upp. Annars blir resultatet att den som engagerar sig är skyddslös i princip. Polisen är ju utsedd att vara en hbtqi-strategisk myndighet sedan några år tillbaka, och vi vill att de på allvar ser vilka luckor som finns när det gäller skyddsåtgärder. Det måste gå att få skydd av rättsväsendet och samhället i stort i Sverige.

World Pride är ett viktigt tillfälle att lyfta allt det arbete som organisationen gör under året och de frågor som är aktuella. Deidre Palacios ser med oro på hur rättigheter för hbtqi-personer på många håll i världen antingen står still eller går bakåt, inte minst i kölvattnet av pandemin.

Både nederlag och framgångar

– På vissa ställen har hbtqi-personer till och med utsetts till syndabockar för coronapandemin. I Ungern har man tagit tillfället i akt att nedmontera rättigheterna och gjort det omöjligt att ändra juridiskt kön, vilket är ett stort nederlag.

Men det finns också positiva exempel.

– Till exempel har Argentina infört möjlighet till ett tredje juridiskt kön. Det är något vi arbetar hårt med i Sverige.

Coronapandemin har gjort att många liknande evenemang fått ställas in det senaste året. Med det har också antalet hot och hat mot föreningens medlemmar minskat. Men att World pride blir av och hålls på plats är Deidre Palacios väldigt glad över.

Viktiga möten

– Det är fantastiskt att det blir av. Det är extremt viktigt att belysa hur situationen ser ut i världen. Det kommer också ske internationella samtal på en MR-konferens. Det är väldigt viktigt för synligheten.

Deidre Palacios fram emot att få delta.

– Framförallt våra seminarier och att kunna prata om politiska frågor på agendan och viktiga förändringar som behöver göras.

– Jag ser också verkligen fram emot nästa år när vi kan ha parader som vanligt och  mötas, ses och träffas igen. Det har vi inte inte kunnat på 1,5 år nu. Det här har verkligen varit ett år då vi verkligen känt att tillfällena då vi får mötas är så oerhört viktiga.