Radar · Utrikes

Aktivist gripen i Belarus – kunde lokaliseras i Sverige

Den belarusiska aktivisten Nasta Lojka greps i fredags i Minsk.

I fredags klockan 13 utlöste den belarusiska människorättsaktivisten Nasta Lojka sitt personliga larmsystem i samband med ett gripande i Minsk. En larmsignal skickades till Civil Rights Defenders i Stockholm som direkt började arbeta för att få henne frigiven.

Civil Rights Defenders har kunnat övervaka Nasta Lojka då hon är utrustad med deras speciella larmsystem för utsatta aktivister. När hon greps av ekobrottspolis i fredags utlöste hon larmet som sitter runt hennes handled.

Civil Rights Defenders krävde direkt efter gripandet att hon skulle släppas.

– Den godtyckliga häktningen av Nasta Lojka utgör en uppenbar kränkning av internationella standarder vad gäller mänskliga rättigheter. Civil Rights Defenders är djupt bekymrade över häktningen och vi uppmanar den belarusiska regimen att omedelbart upphöra med dessa rättsvidriga arresteingar och frige Nasta Lojka, säger Gabrielle Gunneberg, global programchef hos Civil Rights Defenders, i ett pressmeddelande.

Efter gripandet genomsöktes polis hennes lägenhet. Det är ännu oklart vad hon är misstänkt för.

Under söndagen ska Nasta Lojka förhöras i huvudstaden.

Larmet hon är utrustad med är armband som vid aktivering sänder ut GPS-signaler till Civil Rights Defenders huvudkontor i Stockholm, samt till utvalda personer i hennes nätverk. Syftet är att är att förbygga och förhindra att människorättsförsvarare runt om i världen kidnappas eller blir överfallna.

Sedan 2013 har antalet människorättsförsvarare som inkluderas i projektet med personlarm för aktivister, som kallas Natalia Project, vuxit kraftigt. Idag består nätverket av nästan 170 deltagare från Afrika, Asien, Centralasien, Eurasien, Latinamerika och västra Balkan.

Troy Enekvist