Radar · Utrikes

Tusen ekar fällda när Notre-Dame återuppbyggs

Notre Dame i Paris.

En aprilkväll 2019 stod Notre-Dame i lågor, och många befarade att den världsberömda Pariskatedralen var förstörd för alltid. Två år senare har 200 ton hopsvetsad byggnadsställning monterats ned och tusen ekar fällts – och återuppbyggnaden kan börja på riktigt.

Kvällen den 15 april 2019 beskådade miljontals människor i Frankrike och resten av världen hur Notre-Dames mäktiga spira föll som en fura.

Den 850 år gamla Pariskatedralen, som ärkebiskop Antje Jackelén dagen efteråt beskrev som ”något av den gudomliga närvaron i världen”, skadades svårt i branden. En femton timmar lång insats med 400 brandsoldater lyckades dock förhindra det värsta.

Franska regeringen skulle senare slå fast att medeltidskyrkan var 15-30 minuter från att brinna ned till grunden.

Samlade in miljarder

President Emmanuel Macron lovade att Notre-Dame skulle återuppbyggas inom fem år.

Hittills har manskapet framför allt arbetat med att säkra byggnaden och plocka ned de 40 000 bitar byggnadsställning som deformerades och svetsades samman av värmen.

Själva återuppbyggnaden väntas dra igång på allvar först i början av 2022, delvis finansierad av de 8,4 miljarder kronor som samlats in av privatpersoner och företag både från Frankrike och andra länder.

– Vi räknar fortfarande med att katedralen kan tas i bruk 2024. Men en hel del arbete kvarstår, säger Jean-Louis Georgelin, en tidigare general som handplockades av Macron för att samordna återuppbyggnaden, till nyhetsbyrån AFP.

Tusen ekträd

Till själva spiran har tusen ekträd valts ut, som nu ligger och torkar. Macron lekte inledningsvis med tanken på en spira i mer modernt utförande, men backade sedan. Den kommer nu att återuppbyggas som den såg ut.

Vid ett besök på torsdagen lovordade den franske presidenten de inblandade arbetarna.

– Bravo, tack! utropade han, enligt Reuters.

Olycka mest sannolikt

Orsaken till branden är ännu inte klarlagd, men experter genomför just nu en analys av virke från byggnadens olika delar, som enligt en källa till AFP väntas pågå under några månader.

Den mest sannolika förklaringen är att eldsvådan var en olycka, orsakad av kortslutning eller en slängd cigarettfimp. Någon fullständig klarhet kanske aldrig kommer att nås, enligt källan.

Minst två tv-serier och en långfilm om branden är under produktion.

– Huvudkaraktären, stjärnan, är Notre Dame, säger regissören Jean-Jacques Annaud, som tidigare har filmatiserat Rosens namn av Umberto Eco.

Som tur är har filmen ett lyckligt slut.

Fakta: Började byggas 1163

Katedralen i Paris började byggas 1163 under kung Ludvig VII:s regeringstid och tog runt 200 år att färdigställa. Den formgavs av Maurice de Sully.
Notre-Dame utgjorde ett viktigt led i den franska katedralgotik som växte fram under andra halvan av 1100-talet. Särskilt stor betydelse fick strävbågarna samt tvärskeppsfasaderna från 1250-talet. Interiören förändrades under påverkan av 1600-talets klassicism.
Under franska revolutionen slogs bland annat den västra fasadens kungaskulpturer sönder. 1845–64 genomfördes en rekonstruktion efter vilken Notre-Dame åter tett sig som en helhet.
Notre-Dame har klassats som ett världshistoriskt monument av FN. Katedralen har omkring 12–14 miljoner besökare om året.
Byggnaden pryds av skulpturer av mytologiska varelser, så kallade gargoyler, som ofta är sammansatta av flera djurkroppar. Den mest kända av dem är ”Stryge”, en demonliknande varelse som ser ut över Paris och vilar ansiktet i händerna.
Katedralen var skådeplatsen för Victor Hugos berömda roman ”Ringaren i Notre-Dame” från 1831, där den ”puckelryggade” huvudpersonen Quasimodo finner en fristad i katedralen där han anställs som klockringare.
Källor: NE och Reuters

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV