Radar · Utrikes

Ryssland varnar USA efter nya sanktioner

USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.

USA utvisar diplomater, svartlistar nya ryska obligationer och utvidgar sanktionslistan mot ryssar och ryska företag. Moskva kallar åtgärderna farliga och fientliga och varnar för konsekvenser.

– Motåtgärder går inte att undvika. USA verkar inte ha insett den objektiva verkligheten, att det är en multipolär värld som inte bygger på amerikansk hegemoni, säger Maria Zacharova, talesperson för Rysslands utrikesdepartement i ett tv-sänt uttalande.

USA:s Moskvaambassadör John Sullivan har samtidigt kallats upp till Rysslands utrikesdepartement.

Varnar USA

Zacharova beskriver Bidenregeringens nya åtgärder som farliga och fientliga och varnar för att USA kommer att få betala för att man nu förstör den bilaterala relationen.

USA motiverar bland annat de nya sanktionerna och åtgärderna mot Ryssland med försök till valpåverkan i USA och en stor cyberattack.

Totalt förs 16 ryska personer och lika många ryska företag och institutioner upp på USA:s sanktionslista, anklagade för försök att påverka USA:s presidentval i höstas. Dessutom utvisas tio ryska diplomater stationerade i Washington DC.

Åtgärderna var väntade sedan källor läckt ut sanktionsplanerna till amerikanska medier.

Ansvarig för hackerattack

I beskedet från Bidenregeringen pekas även Rysslands underrättelsetjänst ut som ansvarig för en stor hackerattack mot det amerikanska teknikföretaget Solarwinds, som avslöjades i december. Attacken har av Microsofts vd Brad Smith beskrivits som den största och mest sofistikerade i sitt slag någonsin.

Rysslands regering har tidigare förnekat inblandning i hackerattacken, som slog mot nio amerikanska myndigheter och ett hundratal privata företag.

Förutom sanktionerna utvidgar USA:s regering även förbudet för amerikanska banker och institutioner att köpa ryska statsobligationer, vilket skakat om den ryska finansmarknaden och sänkt både rubeln och

Moskvabörsen och pressat upp räntan på ryska statspapper.

Det senaste förbudet gäller nyemitterade obligationer utgivna av Rysslands centralbank, finansdepartement eller den statliga pensionsfonden efter den 14 juni i år.

Tillsammans med EU, Storbritannien, Kanada och Australien läggs samtidigt ett antal personer och företag till på sanktionslistan med anledning av den ryska annekteringen av ukrainska Krim.

Utpekad som mördare

Åtgärderna är väntade sedan Bidenregeringens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan har flaggat för att det kommer att bli både välbekanta och nya straffåtgärder. Målet uppges vara att komma åt Ryssland på ett djupare plan än tidigare.

– Det kommer inte bara att vara sanktioner, sade Sullivan i februari.

Sedan detta uttalande har USA:s president Joe Biden även pekat ut sin ryske motsvarighet Vladimir Putin som en mördare samtidigt som Bidenregeringen anklagat den ryska regeringen för försök att påverka valutgången i USA:s presidentval i november i fjol.

Tonläget mellan USA och Ryssland har hårdnat snabbt de senaste dagarna efter rapporter om stora ryska truppförflyttningar till gränsen mot Ukraina.

Enligt USA finns just nu 68 000 ryska soldater, bland annat beväpnade med robotsystemet Iskander, i området.

Invit till toppmöte

I samband med ett samtal mellan Biden och Putin i tisdags ska Biden ha bjudit in sin ryske motpart till ett toppmöte i närtid i ett tredje land.

Putin har än så länge inte svarat, men väntas införa motåtgärder mot de amerikanska sanktioner och åtgärder som nu kommer. Och USA:s straffåtgärder ökar inte chanserna för att ett toppmöte ska komma till stånd, konstaterar Kreml.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV