Radar · Politik

Magdalena Anderson om budgeten: ”Jobb, jobb, jobb”

Finansminister Magdalena Andersson presenterar vårbudgeten vid en digital pressträff i Rosenbad.

Jobb, jobb, jobb – det är regeringens fokus i vårbudgeten, enligt finansminister Magdalena Andersson. Återstarten av ekonomin ska vara grön, lovar regeringen. Men miljörörelsen gör inte vågen.

45 miljarder extra är vad regeringen skjuter till i vårbudgeten, jämfört med grunden i årets budget som klubbades i höstas. Nyheten för dagen var ett jobb- och utbildningspaket på 1,8 miljarder för unga, utlandsfödda och andra grupper som har det extra tufft på arbetsmarknaden under coronakrisen.

– Tre frågor är viktigast för regeringens politik. Och det är jobben, jobben och jobben, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

Regeringen utlovar också en grön återstart av ekonomin. Hit räknar regeringen en satsning på 250 miljoner kronor på solceller och en miljard kronor till kollektivtrafiken för att upprätthålla turtätheten i kollektivtrafiken under pandemin när biljettintäkterna är låga.

Vården får två miljarder kronor för att klara det ökade behovet under pandemin och för att beta av de operationer och andra behandlingar som skjutits på framtiden.

Oppoistionen är som väntat föga imponerade. Regeringen gör för lite för att motverka arbetslösheten och att investera i klimatanställning, enligt Vänsterpartiet.

– Vi har en regering som har accepterat massarbetslöshet på sju åtta procent när vi behöver gå in i en nystart. Den här vårpropositionen är småduttande, säger partiledaren Nooshi Dadgostar på en pressträff.

M vill ha bidragsreform

Också Moderaterna kritiserar jobbpolitiken.

– Vi skulle inte satsa mer pengar på arbetsmarknadspolitiska insatser som inte ger resultat. Vi skulle få igång en bidragsreform så att det lönar sig mer att jobba och vi skulle sänka skatterna på låga inkomster, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitisk talesperson till Dagens nyheter.

Också från miljörörelsen hörs kritiska röster.

– Vårens budgetsatsningar matchar inte det planetära nödläge vi befinner oss i. Klimatpolitiska rådet konstaterade nyligen att bara 10 procent av krisstöden använts för att uppnå klimatmålen. Trots krisinsikt i ord använder regeringen pengarna till att bevara de industrier och strukturer som skapat klimatkris och artutrotning istället för att genomföra den nödvändiga omställningen, säger Greenpeace sverigechef Isadora Wronski i ett pressmeddelande.

Läs mer: Analys: S kan få sota i valet för växande klyftor