Radar · Mänskliga rättigheter

Röda korset: Farligt om bistånd till Afghanistan villkoras

Afghanska barn fyller på vattendunkar i en offentlig kran, nära hus som bombats sönder under de senaste månadernas strider.

Behoven är akuta i Afghanistan. Över 40 år av konflikt har slagit landet i spillror, minst hälften av befolkningen lever under fattigdomströskeln och nu en talibanregim. I samband med att FN tagit initiativ till en givarkonferens varnar nu Internationella Röda korset (ICRC) för att villkora humanitärt stöd till de som mest behöver det.

Peter Maurer, chef för Internationella Röda korset (ICRC), besökte nyligen Afghanistan. Behoven i landet är nu akuta och omfattande, menar den internationella organisationen. Därför är det av stor vikt att länder inte drar sig ur och slutar finansiera hjälp och nödhjälp i landet, trots att det är talibanerna som nu styr. Humanitär hjälp är inte en långsiktig lösning men när den ges ska det vara villkorslöst – därför anser ICRC att det finns en stor fara i om humanitär hjälp till det afghanska folket villkoras på grund av talibanstyret.

– Det 40 år långa kriget har skapat enorma behov hos civilbefolkningen. Nu är det rätt tid att investera mycket mer och fortsätta stötta det afghanska folket i både deras kortsiktiga och långsiktiga behov, säger Peter Maurer i ett pressmeddelande.

Många människor har också skadats de senaste månaderna då striderna mellan talibaner och den afghanska regeringen har intensifierats. ICRC, som driver flera hälso- och sjukvårdskliniker, har behandlat 41 000 personer som skadats mellan juni och augusti i år. Det är en 80-procentig ökning jämfört med samma period i fjol, enligt organisationen. Minor är också vanligt förekommande och många barn skadas i explosioner medan de leker på mark som inte är säker.

FN uppskattar att 18 miljoner afghaner, ungefär halva befolkningen, behöver humanitär hjälp.

– Det internationella samfundet kan säkerligen stötta aktörer som ICRC och Röda halvmånen, men man kan också skapa förutsättningar bortom humanitär nödhjälp som kan bidra till att hjälpa Afghanistan att kickstarta landets ekonomi, säger Peter Maurer i pressmeddelandet.