Radar · Migration

Regeringen ska utreda statliga mottagningscenter

Miljöpartiets båda språkrör Märta Stenevi och Per Bolund i plenisalen i riksdagshuset i samband med riksmötets öppnande.

Mottagningscenter där asylsökande ska bo och delta i samhällsintroduktion. Det är ett förslag som regeringen tänker gå vidare med. ”Men vi behöver utreda hur det här ska se ut”, poängterar Miljöpartiets Märta Stenevi.

Statsminister Stefan Löfven (S) läste upp sin sista regeringsförklaring i riksdagen på tisdagen. Där pekade han ut riktningen som regeringen tänker ta med ett år kvar till valet.

En nyhet i regeringsförklaringen var att S-MP-regeringen ska utreda möjligheten att införa statliga mottagningscenter för asylsökande.

– Där ska asylsökande kunna delta i samhällsintroduktion under den allra första tiden i Sverige.
Det som är viktigt för oss är att man snabbt får möjlighet att lära sig språket från dag ett, att man har en möjlighet att få en väg in i samhället och etablera sig, säger jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi, tillika språkrör för Miljöpartiet.

– Mottagningscenter, skulle kunna vara ett sätt, men vi behöver utreda hur det här ska se ut.

SD: Vårt förslag

Enligt Stenevi har väntetiderna för asylsökande varit alldeles för långa under många år. Människor sitter passiva och lär sig inte språket ordentligt och kan sedan inte rota sig i samhället.

– Om vi kan korta tiderna så att man får ett besked om man får eller inte får stanna, då har man också helt andra möjligheter att snabbt komma i arbete och etablera sig i Sverige. De här mottagningscentren syftar till att man ska samla myndigheter och därmed kunna korta processen till ett beslut, säger Märta Stenevi.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är positiv till mottagningscenter.

– Det är en något som vi har föreslagit sedan lång tid tillbaka, det är ett rimligt förslag. Sedan vad det innebär i praktiken återstår att se.

"Släpar benen efter sig"

Enligt Åkesson handlar det om att ha bättre kontroll på människor som söker asyl i Sverige.

– I den mån vi ska ta emot asylsökande i Sverige, jag menar att vi ska inte göra det alls tills vidare, Sverige är fullt, så är det rimligt att man tas emot ordnat i något form av organiserat center innan man slussas ut i samhället.

Även Kristdemokraterna har föreslagit mottagningscenter tidigare.

– Det är ett förslag som vi har drivit i sex års tid, och det är symtomatiskt att socialdemokraterna släpar benen efter sig på det här sättet och nu ska utreda den här frågan, säger partiledaren Ebba Busch.