Radar · Politik

Löfven: Ta inte demokratin för given

Stefan Löfven läser sin regeringsförklaring vid riksdagens öppnande idag.

Statsminister Stefan Löfven (S) påminde i sin regeringsförklaring att demokratin inte kan tas för given. Han varnade för främlingsfientligheten.
”Rasismen hör inte hemma i Sverige”, säger han.

Löfven började regeringsförklaringen genom att beskriva hur demokratin fick sitt genombrott i början av 1900-talet. Han konstaterade att det var en tid då marken skälvde runt om i Europa och att demokratins genombrott inte var givet.

– Låt det vara en påminnelse om att demokratin inte kan tas för given. Den börjar och slutar med oss medborgare. Samhällsbygget är aldrig färdigt eller immunt mot dem som vill rasera det och gradera människors värde efter kön, könsidentitet, sexuell läggning, hudfärg, religion eller klass, säger Löfven.

Plan mot rasism

Han nämner också att Sveriges museum om Förintelsen kommer att ta emot sina första besökare i juli nästa år.

– Rasismen hör inte hemma i Sverige. Vi ska intensifiera arbetet mot antisemitism, islamofobi, afrofobi och antiziganism samt arbetet mot rasism riktad mot samer. Grunden för detta arbete är den nationella planen mot rasism, säger Löfven.

Han framhåller EU-samarbetets betydelse för Sverige och upprepade som brukligt att Sveriges säkerhetspolitiska linje och militära alliansfrihet ligger fast.

– Den svenska migrationspolitiken ska vara rättssäker, effektiv och human. En ny lagstiftning som upprätthåller asylrätten och skapar en balans mellan rättigheter och skyldigheter har trätt i kraft. Möjligheten att införa statliga mottagningscenter där asylsökande ska bo och delta i samhällsintroduktion under den allra första tiden i Sverige ska utredas, säger Löfven.

Enklare bygga strandnära

Stefan Löfven tar också upp de infekterade frågorna om strandskyddet och skogen som för närvarande förhandlas mellan regeringen och Centerpartiet.

– Det ska bli enklare att få bygga strandnära i landsbygdsområden, det lokala inflytandet över strandskyddet ska öka och strandskyddet ska förstärkas i starkt exploaterade områden, säger Löfven.

Utifrån skogsutredningen kommer regeringen att lämna förslag som innebär stärkt äganderätt, regelförenklingar och insatser för ökad hållbar produktion i skogen.

Elever ska välja skola, inte tvärtom

En annan het potatis är friskolorna.

– Elever ska kunna välja skola, men skolor ska inte kunna välja elever. Därför behövs en gemensam antagning och mer rättvisa urvalsregler. Kommunala skolor har ett större ansvar än friskolor. Det ska avspeglas i finansieringen, säger Löfven.

Han säger också att det ska bli lättare att stänga friskolor som inte håller måttet.

– Ett stopp för nya konfessionella friskolor ska införas och de befintliga ska kontrolleras bättre, säger han.

Löfven tar även upp att pensionstillägget börjar betalas ut. Men att det behövs mer för att förbättra pensionerna.

Höjda pensionsavgifter

– Regeringen anser att inbetalningarna till pensionssystemet måste öka. Initiativ till det sker i Pensionsgruppen, säger han.

Kulturen och oberoende medier kom också upp i regeringsförklaringen.

– Regeringen fortsätter att stärka kulturen och stödja kulturens återhämtning i hela landet. Kulturen ska blomstra efter pandemin. Sverige behöver en mångfald av oberoende medier i hela landet och ett starkt public service, säger Löfven.

Han kom också in på bekämpandet av gängkriminaliteten.

Vaccinera er

– Gängkriminaliteten ska krossas med samhällets samlade kraft. Satsningen på tiotusen fler polisanställda senast 2024 fortsätter och möjliggör en starkare polisiär närvaro i hela landet. Den som begår flera brott ska straffas hårdare. Straffreduktionen för unga myndiga ska tas bort vid allvarlig brottslighet, säger Löfven.

Mäns våld mot kvinnor ska bekämpas med kraft och beslutsamhet, framhåller Löfven.

– En ny straffskärpningsgrund för brott som motiveras av hat mot kvinnor ska utredas och ett straffrättsligt skydd mot psykiskt våld ska övervägas, säger han.

Löfven kom också in på nödvändigheten att så många som möjligt vaccinerar sig.

– Den som ännu inte vaccinerat sig har en viktig uppgift att göra det. För sig själv, för andra och för att underlätta för vården, säger Löfven.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV