Radar · Morgonkollen

Kalifornien röstar om omstridd guvernör

USA:s vicepresident Kamala Harris kampanjar för att den demokratiska guvernören i hennes hemstat Kalifornien, Gavin Newsom, ska få behålla sitt jobb.

Han införde hårda smittskyddsrestriktioner – men gick själv på middagsfest i vindistriktet Napa Valley. Missnöjda republikaner har drivit igenom ett specialval mot Kaliforniens guvernör Gavin Newsom. Nu går delstatens invånare till urnorna.

På valsedeln får Kalifornienborna ta ställning till två frågor: Ska guvernören avsättas? Och om svaret är ja – vem ska ersätta honom?

Över 45 kandidater har räckt upp handen, de flesta republikaner. Bland de mer namnkunniga finns realitystjärnan och transikonen Caitlyn Jenner, den konservativa pratradiovärden Larry Elder, samt San Diegos tidigare borgmästare Kevin Faulconer.

Gick på fest

Demokraten Newsom, som tidigare var borgmästare i San Francisco, har bott i guvernörsresidenset i Sacramento sedan 2019. Hans opinionssiffror var till en början stabila, men när coronaviruspandemin slog till fick han kritik – först för den stränga nedstängningen och senare för det saktfärdiga återöppnandet.

Att Newsom i november i fjol deltog i ett middagsparty på krogen The French Laundry med gäster från fler än tre hushåll, vilket bröt mot de regler hans eget styre satt upp, fick många att se rött.

Republikanerna beskyller honom dessutom för ett osedvanligt högt skattetryck samt för att inte ha gjort något åt delstatens stora antal hemlösa. I april stod det klart att partiföreträdare med råge samlat in det antal namnunderskrifter som krävs för att få till ett omval, det vill säga över 12 procent av väljarantalet i det senaste valet. Då hade man över 1,6 miljoner verifierade underskrifter.

Harris i kampanjtagen

Newsom har avfärdat alla anklagelser som politiska och kallat sina motkandidater i stort för vaccinmotståndare. Han har dock bett om ursäkt för att han deltog i födelsedagsmiddagen i Napa Valley.

– Det var ett rejält misstag av mig, sade han kort efter händelsen enligt San Francisco Chronicle.

Det demokratiska partiet driver partiet en intensiv nejkampanj i delstaten som brukar beskrivas som världens femte största ekonomi. USA:s
Kalifornienfödda vicepresident Kamala Harris är ett av flera högdjur som kampanjar för partikamraten. I ett framträdande i San Leandro nyligen jämförde hon Newsom med Texas guvernör, som skrivit under en mycket strikt abortlag och gjort ett kontroversiellt uttalande om våldtäktsmän.

– Sådana som arrogant avfärdar oro för våldtäktsoffer … vill vi inte ha som ledare. Vi vill ha någon som Gavin Newsom som alltid talar sanning och företräder alla, sade Harris enligt lokaltidningen The Fresno Bee.

Elder populär

Det verkar ta skruv. Guvernören har dragit ifrån i opinionen och ser i nuläget ut att få sitta kvar: Över 57 procent vill att han stannar på posten medan drygt 40 procent tycker att han ska avsättas, enligt en sammanställning av aktuella mätningar som opinionssajten Five Thirty Eight gjort.

Om en majoritet ändå skulle rösta för att avsätta Newsom ersätts han under resten av mandatperioden av den motkandidat som får flest röster – oavsett hur lågt dennes stöd är. I nuläget ser det ut att bli Larry Elder, som nära 25 procent av väljarna pekar ut som favorit. Ingen av de övriga aspiranterna har nått över tio procent i mätningarna.

Specialvalet hålls för andra gången i Kaliforniens historia. Första gången en sådan votering om guvernörsposten kom till stånd var 2003. Den resulterade i att republikanen och skådespelaren Arnold Schwarzenegger tog över guvernörsposten från demokraten Gray Davis.

Fakta: Kalifornien

Kalifornien är USA:s folkrikaste delstat med nära 40 miljoner invånare. Dess smeknamn är The Golden State (den gyllene delstaten).

Delstaten har en areal på 411 000 kvadratkilometer, vilket är något mindre än Sverige. I Kalifornien ligger flera av USA:s nationalparker och storstäderna Los Angeles och San Francisco. Huvudstaden heter Sacramento.

Kalifornien brukar benämnas som världens femte största ekonomi, här har bolagsjättar som Apple och Google sina huvudkontor liksom många filmbolag. Här finns också mycket stor jordbruksproduktion, oljetillgångar och flera prestigeuniversitet.

Delstaten tillhörde Mexiko 1822–1848. Under 1900-talet tjugofaldigades befolkningen och i dag är den multietnisk. 39 procent uppskattas vara spansktalande så kallade latinos, 15 procent är av asiatisk härkomst och 6,5 procent är svarta

Källa: US Census med flera