Världens länder har enats om en deklaration för den biologiska mångfalden under veckans miljötoppmöte i Kunming i Kina. Ett framsteg enligt flera bedömare, men nu krävs konkret handling.
Det internationella toppmötet COP15 hade skjutits upp tre gånger på grund av pandemin, men i veckan samlades världsledarna för att enas om hur man ska skydda den biologiska mångfalden i världen.
Den antagna deklarationen är bara del ett i arbetet. I maj nästa år fortsätter förhandlingarna och då ska det mer konkreta ramverket tas fram. Men deklarationen är en grund att stå på. Bland annat konstaterar man att ramverket ska syfta till att vända förlusten av biodiversitet fram till år 2030.
Detta är ett viktigt första steg, skriver Världsnaturfonden, WWF, i ett uttalande.
"Välbehövlig fart"
”Kunming-deklarationen är en demonstration av politisk vilja och tillför välbehövlig fart genom att tydligt signalera färdriktningen för att hantera förlusten av biologisk mångfald. Även om det är mycket viktigt att den erkänner att syftet med ramen bör vara att sätta naturen på en väg till återhämtning senast 2030, kommer dess effekter att ligga i hur den omsätts i handling. Det är fortfarande kritiskt för regeringar att förvandla dessa ord till verklighet”, säger Lin Li, chef för global policy på WWF International, i uttalandet.
Hon konstaterar att ledarna i maj måste anta ett ramverk och en handlingsplan som inte bara skyddar land, sjöar och hav, men som också tar tag i frågor som vårt ohållbara jordbrukssystem och ger tillräcklig finansiering för att kunna genomföras.
WWF välkomnade också att ett flertal ministrar – miljöministrar, utvecklingsministrar, jordbruksministrar och finansministrar – deltagit på toppmötet.
"Dags att öka ambitionerna"
”Världen vaknar till att naturkrisen är lika allvarlig som klimatkrisen, men det händer tyvärr inte tillräckligt snabbt. Förlusten av biologisk mångfald hotar människors hälsa och försörjning och ökar risken för nästa pandemi, men ledarnas löften har ännu inte översatts till ambitioner i förhandlingsrummet. Nu är det dags att öka ambitionerna!”, konstaterade Lin Li.
Under mötet presenterade Kinas president Xi Jinping också en ny fond, Kunming biodiversity fund, som ska hjälpa utvecklingsländer att skydda biodiversiteten. Kina investerar 1,5 miljarder Yuan, motsvarande drygt 2 miljarder svenska kronor i fonden och Xi Jinping uppmanade andra att följa exemplet. Även Japan utökade sin biodiversitetsfond med ytterligare motsvarande 137 miljoner svenska kronor.
Läs mer: COP15: EU vill minska fotavtrycket från konsumtion och produktion