Radar · Morgonkollen

Fem döda i pilbågsattacken – dansk man gripen

Polis söker genom Kongsberg under onsdagskvällen.

Fem personer dödades och två skadades i pilbågsattacken i norska Kongsberg. En dansk medborgare har gripits, misstänkt för dådet. Enligt sin försvarsadvokat har han förklarat händelsen i detalj för polisen.

trax efter klockan 18 i går lokal tid larmades polisen i Kongsberg om en man som gick omkring i centrum med pil och båge. En kvart senare stod det klart att han hade skjutit mot andra människor och alla närboende uppmanades att hålla sig inomhus.

Polisen bekräftar att fem personer har dödats. Två personer har skadats, varav en ska vara en polis som då inte var i tjänst. Gärningsmannen bedöms inte ha haft några medgärningspersoner. Polisen utesluter dock inte att det kan röra sig om en terrorhandling.

– Givet händelseförloppet är det naturligt att utreda om det kan vara en terrorhandling, säger polischefen Øyvind Aas vid en presskonferens.

Under natten gick polisen ut med uppgifter om att den gripne mannen är en 37-årig dansk medborgare.

”Polisen bekräftar denna information om den gripne eftersom det florerar många rykten i sociala medier om möjliga gärningspersoner som inte kan knytas till de allvarliga händelserna”, skriver polisen i ett uttalande.

– Vi letar för närvarande inte aktivt efter fler personer. Utifrån den information vi har agerade han på egen hand, sade Øyvind Aas under kvällen.

"Samarbetar med polisen"

Mannen tilldelades under natten en försvarsadvokat.

– Jag har pratat med min klient och han har förhörts. Han samarbetar med polisen och förklarar händelsen i detalj, säger advokaten Fredrik Neumann, till VG vid 05-tiden.

De två personer som skadats vårdas på intensivvårdsavdelning, säger Aas. Men han har inte fått några indikationer på att tillståndet är livshotande för någon av dem.

När det gäller de döda vill han ännu inte berätta något om ålder eller kön. Samtliga har koppling till närområdet, men polisen vill inte gå in på om de har någon koppling till gärningsmannen.

 – Bilderna från Kongsberg i kväll är hemska. Det är fruktansvärda handlingar som har begåtts mot flera personer och en väldigt dramatisk situation som drabbat Kongsberg, säger Norges avgående statsminister Erna Solberg under en presskonferens tillsammans med justitieminister Monica Mæland.

 – Jag förstår att många är rädda. Därför är det viktigt att understryka att polisen anser sig ha kontroll på situationen, fortsätter Solberg.

Löfven kommenterar

Solberg och Mæland säger att de har informerat den tillträdande statsministern Jonas Gahr Støre och att det förestående regeringsskiftet – som ska ske på torsdag – inte bör påverka hanteringen av händelsen.

– Det vi har har fått höra från Kongsberg i kväll vittnar om att en hemsk och brutal handling har begåtts, säger Støre till nyhetsbyrån NTB.

Sveriges statsminister Stefan Löfven kommenterar attacken på sociala medier.

”Fruktansvärd attack i Norge i kväll med flera döda och skadade. Mina tankar är hos de drabbade samt deras nära och kära”, skriver Löfven på Twitter.

Under den knappa timme som mannen var på fri fot rörde han sig över ett större område på Vestsiden, den västra sidan av den älv som delar Kongsberg, som ligger sydväst om huvudstaden Oslo och har omkring 20 000 invånare. De mesta av händelserna tycks ha skett i eller vid en livsmedelsbutik, men det ska finnas flera brottsplatser.

Många olika platser

Gärningsmannen använde pil och båge vid den tidpunkt då polisen larmades och ”utförde några av handlingarna med den”. Olika uppgifter i norska medier gör gällande att människor tycks ha blivit angripna på olika sätt och fått bland annat stickskador.

– Vi får återkomma med hela bilden. Vi ber om förståelse för att vi ännu inte har hela händelseförloppet, säger Aas.

Under natten var stora delar av centrala Kongsberg fortsatt avspärrat och polisens tekniker arbetade för att säkra bevis.

– Det är många olika platser det handlar om, den här personen har rört sig över ett stort område och där begått straffbara handlingar, säger Aas.

– Vi försöker genomföra de tekniska undersökningarna så fort vi kan, men vi ber om allmänhetens förståelse om att det här är arbete som måste göras.

Polisen öppnade eld

Polischefen Aas bekräftar att polis öppnade eld under jakten på den misstänkte. Han vill inte gå in på hur många skott som avlossades, men säger att det handlade om varningsskott.

Den norska polisen har skickat nationella resurser, en särskild insatsstyrka och en bombgrupp till Kongsberg och den norska säkerhetspolisen PST hålls underrättad.

– Det har varit väldigt många svartklädda poliser som gått runt här. Vi har också haft poliser som ringt på och frågat om allt är bra, säger ett vittne som bor i centrum, Marit Hoefle, till NTB.

Alla poliser i hela Norge har fått tillfälliga order om att bära vapen, meddelar den högsta polisledningen. Norska poliser bär vanligtvis inte vapen.

Vid sidan av polisens arbete har Kongsbergs kommun gått in i ett krisläge.

– Det är en tragedi för alla berörda. Jag finner inte ord, säger kommunstyrelseordföranden Kari Anne Sand till VG.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV