Radar · Miljö

Brandhärjade grekiska ön – nu hårt drabbad av jordskred

Skogsbränderna i somras har barlagt stora områden mark på ön Evia, som nu har drabbats och riskerar att drabbas ytterligare av jordskred på grund häftiga skyfall.

Som om inte sommarens bränder vore nog. Den hårt brandhärjade grekiska ön Evia har nu drabbats av häftiga skyfall och efterföljande jordskred. ”Det vi bevittnar är förlusten av kritiska ekosystemtjänster”, säger Demetres Karavellas till The Guardian.

Sommarens bränder var de största som registrerats i Grekland. Omkring 120 000 hektar brann ner, och en tredjedel av den ytan brann på ön Evia. Den senaste veckan har ön istället drabbats av hårda skyfall, vilket satt hård press på den blottade marken och lett till jordskred, bland annat i byn Mantoudi.

– Situationen är dramatisk. Ett lerberg har slitits loss från byn, säger Giorgos Tsapourniotis, borgmästare i Mantoudi, till The Guardian och liknar scenerna med en biblisk katastrof.

Han konstaterar att kommunen har fått hundratals samtal om att pumpa ut vatten från hem.

Att lera slits loss just där bränderna härjat är egentligen inget konstigt.

– Det vi bevittnar är förlusten av kritiska ekosystemtjänster som skogarna tillhandahåller, säger Demetres Karavellas, vd för WWF Grekland, till The Guardian, och fortsätter:

– Jordens naturliga förmåga att hålla tillbaka vatten, att fungera som en översvämningsmekanism, har förstörts över ett massivt område.

Klimatförändringarna bidrar till längre torrperioder och ökad risk för skogsbränder, något som såväl Grekland som andra länder runt medelhavet fick känna på under sommaren. Samtidigt leder ett varmare klimat också till fler extremväder som skyfall, en förödande kombination när det slår mot ett redan utsatt område med försvagade ekosystem.