Radar · Utrikes

Bannon nobbar kongressutredning om 6 januari

Expresident Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon, fotograferad i New York i somras.

Expresident Donald Trumps kontroversielle tidigare chefsstrateg Steve Bannon – av Trump kallad ”slaskige Steve” – tänker inte samarbeta med kongressutredningen av den dödliga stormningen av Kapitolium den 6 januari.

Bannon har kallats som vittne till det särskilda utskott i representanthuset som undersöker attacken, men hälsar via sin advokat att han inte ”kan svara på förfrågan om dokument och vittnesmål”, rapporterar bland andra nyhetskanalen CNN.

Advokaten hänvisar till det som på engelska kallas ”executive privilege”, det vill säga det juridiska skydd som omfattar presidentämbetets makt. Trump har tidigare, med samma åberopande, begärt att dokument och samtalslistor från dagarna kring upploppet inte ska lämnas över till utredarna.

Utskottets ledning, Mississippidemokraten Bennie Thompson och Wyomingrepublikanen Liz Cheney, ger dock inte mycket för Bannons svar. Nu överväger de rättsliga åtgärder för motsvarande domstolstrots gentemot den tidigare chefsstrategen, skriver nyhetskanalen NBC.

Ville "begrava" Biden

Vid sidan av Bannon har även Trumps tidigare stabschef Mark Meadows, Trumps tillförordnade försvarsministers stabschef Kash Patel samt Vita husets dåvarande chef för sociala medier Dan Scavino kallats till torsdagens kongressutfrågning. Patel och Meadows har enligt medieuppgifter hittills samarbetat med utredarna – men det är oklart hur Scavino ställer sig.

Att Steve Bannon överhuvudtaget skulle omfattas av Trumps juridiska skydd är det många som tvivlar på. Trump sparkade sin chefsstrateg i augusti 2017 och Bannon arbetade inte för regeringen när kongressbyggnaden angreps av rasande Trumpanhängare den 6 januari.

Men det är väl känt att Trump och högerpopulisten Bannon stått i kontakt de senaste åren. När de två talades vid i december ska Bannon ha uppmanat Trump att fokusera på den 6 januari, det datum elektorsrösterna – och därmed Joe Bidens valseger – skulle fastställas av kongressen.

”Den 6 januari ska vi begrava Biden”, ska Bannon ha sagt i samtalet enligt boken ”Peril” som den ansedda The Washington Post-journalisten Bob Woodward skrivit tillsammans med Robert Costa.

Den republikanska representanthusledamoten Liz Cheney och hennes demokratiska kollega Bennie Thompson leder utskottet som utreder stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari
Den republikanska representanthusledamoten Liz Cheney och hennes demokratiska kollega Bennie Thompson leder utskottet som utreder stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari. Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Stort inflytande

I boken beskrivs även en konversation mellan Trump och Bannon den 5 januari. Den ägde rum efter att den dåvarande presidenten haft ett uppslitande möte med vicepresident Mike Pence, som sagt att han inte kunde förhindra att kongressen utsåg Joe Biden till valvinnare.

Det är främst dessa uppgifter utskottet tagit fasta på när de kallat Bannon som vittne i utredningen

Den tidigare filmmakaren Steve Bannon blev offentligt känd när han 2012 tog över nyhetssajten Breitbart News, som han själv beskrivit som en plattform för de så kallade alt-right-rörelserna, som anses ha kopplingar till vit makt-grupper.

I augusti 2016 blev han ordförande för Donald Trumps presidentvalskampanj och efter valsegern utsåg Trump honom till sin chefsstrateg. Bannon anses ha haft ett stort inflytande på Trumps isolationistiska världssyn och ska ha varit en av arkitekterna bakom det kritiserade inreseförbudet för människor från i huvudsak muslimska länder som den dåvarande presidenten försökte införa.

Benådade Bannon

Efter avskedet 2017 återgick Bannon till Breitbart News, men några månader senare tvingades han lämna sajten efter att i en bok gjort kontroversiella utspel och bland annat ifrågasatt Trumps psykiska stabilitet.

Därefter har han bland annat startat en stiftelse för främja högerpopulism. I november i fjol stängdes han av från Twitter, efter att i ett inlägg ha förordat att smittskyddsexperten Anthony Fauci och FBI-chefen Christopher Wray skulle halshuggas.

Ordkrig och nedsättande tillmälen till trots, på sin sista dag som president utfärdade Trump en benådning för Bannon. Den skyddar honom mot åtal för det svindleri han anklagats för samband med en insamlingskampanj för ett murbygge mot Mexiko