Radar · Migration

Polen: Död man hittad vid gränsen mot Belarus

Polska poliser kontrollerar bilar vid gränsen mot Belarus.

Ytterligare ett dödsfall har inträffat vid gränsen mellan Belarus och Polen, där tusentals flyktingar och migranter befinner sig i hopp om att ta sig in i EU.

Personen som hittats är en ung man från Syrien, enligt polska polisen.

”Dödsorsaken kunde inte omedelbart fastställas på plats”, skriver polisen på Twitter.

Den senaste tiden har ett stort antal människor från olika länder i Mellanöstern flugit till Minsk, och senare dykt upp vid gränsen mot Polen, där de försöker ta sig över den kraftigt befästa gränsen. Vissa har lyckats ta sig in i Polen, medan andra befinner sig på den belarusiska sidan.

Barn sover utomhus

Barn och vuxna har sovit utomhus i dagar och en kvinna rapporteras ha frusit ihjäl. Sammanlagt har minst elva personer dött, enligt hjälporganisationer.

Under natten mot lördag försökte ett hundratal personer korsa gränsen i samma område där den syriske mannen hittades, enligt polisen. Då de upptäcktes av polska poliser och soldater ska de ha flytt in i skogen.

Polska gränsbevakare anklagar belarusiska styrkor för att ha saboterat taggtråd som lagts ut på gränsen, samt för att ha bländat den polska sidan med laser och stroboskopljus. Belarusierna beskylls också för att ha gett migranterna tårgas, som senare ska ha använts mot polska soldater, skriver nyhetsbyrån AFP.

Putin: Inte inblandad

EU och många oberoende bedömare beskriver krisen som helt och hållet regisserad av den belarusiske ledaren Aleksandr Lukasjenko, som har ett horn i sidan till EU efter att ha belagts med sanktioner på grund av det iscensatta presidentvalet i fjol och det brutala våld mot demonstranter som följde.

Tidigare i veckan ringde Tysklands förbundskansler Angela Merkel Rysslands president Vladimir Putin, som antas ha ett finger med i spelet, för att uppmana honom att gripa in. Putin själv nekar till inblandning.

– Vi har inget med saken att göra, säger han till statliga tv-kanalen Vjesti.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV