Radar · Integritet

 ”Metoo-processer” mot fransk porrindustri

"Utan ja är det ett nej", stod det på en av skyltarna under en Metoo-protest  för några år sedan.

53 kvinnor som jobbat i den franska porrbranshen har i en ett år lång polisutredning berättat om det sexuella våld som pågått på inspelningsplatserna, rapporterar France 24.

Kvinnorna som trätt fram med sina berättelser lyfter fram erfarenheter som att ha blivit drogade och utsatta för förnedrande handlingar. Fyra män har nu åtalats för våldtäkt, tre av dem porrskådespelare och en huvudsakligen kameraman.

– Det här är kvinnor som inte blev trodda, av polisen men också av sina kollegor, förklarade Marjolaine Vignola, advokat som representerar två av offren, till France 24.

Detta särskilt för att några av dem hade kontrakt som hade tvivelaktig laglighet, och ibland till och med var helt juridiskt ogiltiga, konstaterar hon vidare.

– I pornografins värld, så fort någon har ett kontrakt, kommer folk inte att gräva djupare eller kontrollera om det är giltigt eller inte.

"Straffriheten kan ifrågasättas"

Men nu håller det alltså på att ändras. De senaste åtalen är en del i en utredning som startade redan i mars 2020 och där fyra personer inblandade i en porrsajt, inklusive producenten och regissören, åtalades. 

I ett försök att svara på anklagelserna publicerade några av porraktörerna i april i år ett dokument med etiska riktlinjer för porrindustrin, något som avfärdats av feministiska organisationer som ”falskt”, ”opportunistiskt” och något av en marknadsgimmick. 

Mouvement du Nid, en organisation som arbetar mot prostitution och stödjer kvinnor som är eller har varit i situationer av prostitution uppger i ett pressmeddelande att utredningen har ”avslöjat hur den kriminella porrindustrin är organiserad: ett stort nätverk av hallikar och människohandel, som utsätter kvinnor för prostitution, våldtäkt och tortyr”.

– Detta är ett mycket viktigt fall eftersom det visar att straffriheten [i branschen] kan ifrågasättas, det är inte en självklarhet, säger organisationens talesperson Sandrine Goldschmidt till France 24.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV