Radar · Utrikes

Lockdown för ovaccinerade i Österrike

Österrikes förbundskansler Alexander Schallenberg.

Österrike inför en lockdown för icke fullvaccinerade från midnatt natten mot måndag, meddelar förbundskansler Alexander Schallenberg.

Beslutet måste formellt fattas av nationalrådet under söndagskvällen, men då regeringspartierna har majoritet i det aktuella utskottet anses detta vara en ren formalitet.

– Coronaläget i Österrike är allvarligt, säger Schallenberg, och pekar ut den ”pinsamt” låga vaccinationsgraden som en bidragande orsak.

Om vi hjälps åt kan vi bryta den fjärde vågen. Det enda sättet är att vaccinera sig, fortsätter han.

Måste stanna hemma

De nya reglerna innebär bland annat att personer över tolv år som inte kan uppvisa ett vaccinationsbevis eller intyg på att de tillfrisknat från covid-19 hädanefter måste hålla sig hemma. Utegångsförbudet har dock vissa undantag, bland annat tillåts läkarbesök och att ta sig till och från vaccinationsmottagningar.

Även ”religiösa grundbehov” ska få stillas, enligt nyhetsbyrån APA:s sammanställning av vad som gäller.

– Det här kommer att kontrolleras och beivras väldigt konsekvent, säger Schallenberg.

I vart och ett av landets 95 distrikt kommer två extra polispatruller att sättas in enbart för att kontrollera att de nya restriktionerna följs. Några kontroller i bostäder kommer inte att genomföras.

Ovaccinerade inte välkomna

Sedan tidigare är ovaccinerade inte välkomna på krogen eller hos frisören. Omkring två miljoner människor beräknas omfattas av lockdownen, som till en början gäller i tio dagar, men kan förlängas.

Från och med måndag inleder Wien som första region i EU vaccinering av barn mellan fem och elva år. Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har ännu inte godkänt något vaccin mot covid-19 för användning på så små barn, men medlemsländerna har möjlighet att fatta egna beslut.