Radar · Inrikes

Sveriges nya nationalblomma är utsedd

Liten blåklocka är Sveriges nya nationalblomma.

Liten blåklocka har, efter en omröstning anordnad av Svenska botaniska föreningen, utsetts till landets första nationalblomma. Blomman fick 14 000 röster och vann över bland annat linnea och styvmorsviol.  

”Det märks att det har funnits ett behov av något positivt och trevligt. Vi har fått ta del av hundratals kommentarer, med egna bilder och personliga berättelser om favoritblommor och andra blomminnen”, skriver Svenska botaniska föreningen i ett pressmeddelande.

Över 81 000 personer deltog i de båda omröstningarna när det svenska folket fick säga sitt och välja nationalblomma. I finalen fick liten blåklocka 14 000 röster av totalt drygt 58 000.

Men hur nu blomman kommer att användas är inte klart. Svenska botaniska föreningen skriver samtidigt att det även återstår att se hur nationalblomman kommer att reagera på klimatförändringarna.

<strong>Finalisternas placering:</strong>

1. liten blåklocka
2. linnea
3. styvmorsviol
4. hästhov
5. midsommarblomster
6. smultron
7. lingon
8. skogsstjärna
9. rödklöver
10. blåbär

Fakta: Liten blåklocka

Liten blåklocka (Campanula rotundifolia) är vanlig i hela landet. Vanlig på torra öppna, ogödslade marker i större delen av Sverige och är en karaktärsart i det i gamla odlingslandskapet. Liten blåklocka förekommer även i fjällen, främst i kalkrika områden, på klippor mm, då ofta med enstaka stora blommor på varje planta.
Det är en späd, flerårig ört (normalt cirka 2 dm) som den växer i glesa tuvor med veka uppstigande stjälkar med hängande klockformade blåa blommor, sällsynt kan den ha vita eller ljusblå blommor. Bladrosetterna med spadformade blad är karakteristiska men oansenliga. Liten blåklocka blommar från juli till september. Blomsovarbina har fått sitt namn av att hanarna ofta övernattar i blommorna hos lite blåklocka.
Källa: Sveriges botaniska förening