Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

Djurens Rätt vill förbättra för djur i hela EU

Vilda djur hör inte hemma på cirkusar, menar Djurens Rätt.

10 mars skrev Janne Näsström, direktör för Akademien för Cirkuskonstens bevarande i Sverige, om vilda djur på cirkusar och om Djurens rätts kampanj för att förbjuda dem i hela EU. Djurens rätt svarar nu.

DEBATT Janne Näsström hävdar att Djurens Rätt återstartat en kampanj mot djurcirkusar i Sverige. Det stämmer inte. Kampanjen “Stop Circus Suffering” är ett gemensamt initiativ från Djurens Rätt och närmare 70 andra organisationer inom Eurogroup for Animals där vi gemensamt vill förbättra djurskyddet på EU-nivå.

I Sverige finns idag restriktioner kring vilka djur som inte får användas på cirkus. Det är bland annat inte tillåtet att ha apor, elefanter eller giraffer på svensk cirkus. Detta efter många års intensivt arbete från bland annat Djurens Rätt. Hösten 2016 överlämnade vi till exempel en namninsamling med 155 139 underskrifter till regeringen. Den 1 januari 2019 trädde förbudet mot vilda djur på cirkus i Sverige äntligen i kraft.

Lagstiftningen inom EU ser däremot väldigt olika ut från land till land. 23 länder har redan lagstiftning som i olika omfattning förbjuder användning av djur på cirkus. Däremot har till exempel Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien inte infört något förbud alls och i Tjeckien, Finland och Ungern har länderna endast begränsat användandet av vissa vilda djurarter på cirkus. En ny opinionsundersökning visar att 68 procent av européerna vill se ett förbud mot vilda djur på cirkus. Därför driver nu alltså Djurens Rätt tillsammans med Eurogroup for Animals en EU-gemensam kampanj: Stop Circus Suffering!

Djurens Rätt arbetar för en värld där alla djur ska respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv, det sträcker sig såklart långt bredare än bara till djur på cirkusar. Under lång tid har vi kritiserat hur vilda djur hålls på exempelvis djurparker och rekommenderar likt Näsström att en positiv lista borde införas för vilka djurslag som faktiskt ska kunna hållas i fångenskap. Vi är dock inte överens om vilka djur en sådan lista ska omfatta. 

Vi har ingenting emot cirkus som fenomen, men för djuren finns särskilda risker med just den miljön. Bland annat ökad mängd transporter, hög ljudnivå och mer eller mindre tveksamma träningsmetoder för att djuren ska utföra konster. Näsström verkar hålla med om att vilda djur inte ska hållas på cirkus, varför då inte välkomna en kampanj som vill se samma beslut i hela EU?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV