Radar · Utrikes

Arkansas nära ett nästan totalt abortförbud

Arkansas guvernör Asa Hutchinson har undertecknat en lag mot ett nästintill totalförbud av abort.

Den amerikanska delstaten Arkansas är ett steg närmare ett nästan totalförbud av abort. Guvernören har i veckan undertecknat en antiabortlag som varken gör undantag för våldtäkt eller fosterskador, rapporterar CNN.

Abortförbudet, som kan bli verklighet i sommar, skulle förbjuda all form av abort om inte den gravides liv är i fara. Straffet för att bryta mot lagen skulle vara upp till 10 års fängelse samt böter på 100 000 amerikanska dollar (motsvarande cirka 850 000 kronor).

Den republikanska guvernören Asa Hutchinson vill med hjälp av lagen tvinga fram en prövning av det beslut som högsta domstolens tog 1973 som slog fast att kvinnor har rätt till fri abort.

Under tidigare president Donald Trumps tid på posten har han tillsatt en rad konservativa domare i högsta domstolen – vilket många tror kan möjliggöra hårdare abortlagstiftningar.

Just nu förbereder sig aborträttsförespråkare för att stoppa lagen.

Arkansas har redan en av landets strängaste abortlagstiftning. Den som vill göra abort måste exempelvis få en personlig varning 72 timmar innan aborten ska utföras, från de som ska utföra den. Varningen ska också innefatta information om prenatal- och neonatalvård, samt vilka stöd som finns för barn. Abort efter vecka 20 är redan förbjudet med undantag för fall av våldtäkt, incest eller där den gravide löper risk för allvarliga skador.