Radar · Migration

44 afrikanska flyktingar döda i brand i Jemen 

Etiopiska flyktingar tar skydd i en sönderbombad fotbollsstadium, sommaren 2019.

En brand utbröt och dödade 44 flyktingar som hållits instängda i en hangar utanför Jemens huvudstad Sanaa. Totalt 350 personer befann sig i hangaren och ytterligare 180 av dem skadades. Branden ska ha utbrutit efter att lägervakterna avfyrat tårgas och kastat föremål mot flyktingarna.

44 människor dog och 180 skadades när en brand bröt ut i en hangar nära Jemens rebellkontrollerade huvudstad Sanaa, enligt Sanaa Mohammed Nour som är ledare för den etiopiska diasporan i landet. Det finns oro för att dödssiffran kommer att stiga. Hangaren rymde totalt 350 flyktingar, varav de flesta var från Etiopien, rapporterar nyhetsbyrån AP. Innan branden hölls totalt 900 flyktingar frihetsberövade i det interneringsläger som hangaren var en del av. Nu har många flyktingar flyttats till södra Jemen som kontrolleras av den internationellt erkända regeringen.

Houtirebellerna, som kontrollerar lägret, gick inte ut med någon information om vad som orsakat branden. Men enligt uppgifter från flyktingarna själva startade den efter att lägervakter avfyrat tårgas och kastat in föremål som fattade eld i hangaren för att avbryta en hungerstrejk mot de inhumana förhållandena och misshandeln. Dussintals människor fångades bland lågorna utan möjlighet att undkomma, enligt en av de överlevande.

– Jag såg kroppar brännas inne i hangaren, säger han på villkoret att få vara anonym.

FN:s migrationsorganisation IOM nekades av Houtirebellerna tillträde till hangaren efter branden och har inte kunnat bekräfta det exakta antalet döda och skadade. De har också hindrats från att nå flyktingar som nu vårdas på sjukhus.

Trots det nu mångåriga kriget i Jemen är det fortfarande många afrikanska migranter som flyr via landet på väg till rika stater som Saudiarabien, där de hoppas finna arbete. Houtirebellerna, den ena av flera stridande parter, stänger ofta in flyktingarna i interneringsläger där förhållandena är fruktansvärda. De tvingas därefter betala en lösensumma för att återfå sin frihet.

År 2019 reste 138 000 flyktingar, de flesta från länder på Afrikas horn, via Jemen, medan motsvarande siffra för 2020 på grund av pandemin sjönk till 37 000.