Radar · Inrikes

Studie: Så påverkar människans personlighet hunden

Hundar som genetiskt ligger närmare förfadern vargen, som shiba, basenji och Siberian husky, påverkas mindre av stress och personlighet hos människan de lever med, jämför med exempelvis hundar som avlats fram av människan, visar en ny studie.

Påverkas hunden av personlighet och långtidsstress hos husse eller matte? Den frågan har forskare från Linköpings universitet sökt svar på i en ny studie. Resultatet visar att det finns ett samband – men alla hundraser påverkas inte lika mycket.

I studien, som har publicerats i tidskriften Scientific reports, samlade forskarna in hårstrån från flera olika hundar och människorna de bor med, för att undersöka om det finns något samband i personlighet och stressnivå mellan dem. Stressnivåer över flera månader kan nämligen avläsas i hårstrån då stresshormonet kortisol lagras i dem i samband med att de växer, både hos hund och människa.

Forskarna ville också ta reda på om det fanns eventuella skillnader beroende på hundras, och analyserade därför hårstrån både från urhundar, som ligger närmare förfadern vargen genetiskt, som shiba, basenji och Siberian husky, men också från raser som avlats fram av människan, som jämthund och tax. 
Dessutom fick personerna svara på frågor rörande sin egen och hundens personlighet och sin relation till hunden. Enkäterna innehöll också frågor om hur människorna upplevde interaktionen med sin hund, känslomässig närhet samt i hur stor utsträckning det var besvärligt att ha hund.

– Resultaten visade att ägarens personlighet hade betydelse för jakthundarnas stressnivåer, men intressant nog inte för raserna av urhundstyp. Dessutom visade det sig att relationen mellan hunden och ägaren hade betydelse för hundens stressnivå – även om det återigen var svagare resultat för raserna av urhundstyp, säger Lina Roth, universitetslektor vid institutionen för fysik, kemi och biologi, IFM, vid Linköpings universitet i en kommentar till universitetet.

Forskarna har i en tidigare studie kommit fram till att vallhundar, som är selekterade för samarbete med människan, har samma nivåer av långtidsstress som sin husse eller matte. I den nya studien la man nu även till uppgifter om vallhundarnas relation till ägaren, för att ta reda på om det finns ett samband även där. Resultatet visar att så är fallet. Vallhundarnas långtidsstress visade också på samband med relationen till ägaren.

Urhundar minst påverkade

Utifrån resultaten drar forskarna slutsatsen att urhundar påverkas minst av ägaren och relation mellan ägare och hund medan man hos jakthund kan se tydliga samband i stressnivåerna kopplat till ägarens personlighet och deras relation tillsammans. Men vallhundar är de enda som direkt påvisar samma nivåer av långtidsstress som människan de bor med.

– Vi tror att stress-synkroniseringen har sin grund i att vallhundarna har avlats fram för samarbete med människan, men att relationen till ägaren och ägarens personlighet är viktiga parametrar som påverkar synkroniseringen av stressnivåer, säger Lina Roth.