Radar · Inrikes

Stadsmissionen säljer billigare mat till ekonomiskt utsatta

Matmissionen möjliggör för människor som lever i ekonomisk utsatthet att köpa matvaror till lägre pris.

Stadsmissionens matvarubutik Matmissionen säljer matvaror till rabatterade priser. För att kunna handla måste kunderna uppfylla kravet på låg inkomst.

På Matmissionen i Jakobsberg kan kunderna köpa mat för en tredjedel av det ordinarie priset. Varorna är donationer från butikskedjor, där vissa varor har estetiska skavanker, andra kort utgångsdatum och åter andra kan vara felbeställningar.

För tidningen Arbetet berättar kunden Lotta, som är sjukpensionär, att den sociala matbutiken är viktig för henne. Hon lever på ett litet ekonomiskt spelrum och butiken möjliggör för henne att handla mat till billiga priser.

Butiken i Jakobsberg utgör andra halvan av Stadsmissionens två butiker i Stockholm. Den andra ligger söder om Stockholm, i Hägersten. Under våren 2020 slog Matmissionen i Jakobsberg upp sina dörrar för första gången, då ökade antalet kunder kraftigt. Under 2020 uppmättes antalet medlemmar till 6 000.

– Vi vet att väldigt många har behov av att handla billig mat, säger Tove Larsson som är butikschef på Matmissionen i Jakobsberg till tidningen Arbetet, och fortsätter:

– När vi försökt räkna utifrån den statistik som finns från myndigheter och kommuner är det cirka 200 000 personer i Stockholms län som skulle kunna bli medlemmar i Matmissionen, baserat på individernas inkomst.

För att få ta del av de rabatterade varorna måste kunden bli medlem genom att uppfylla vissa villkor. Kunden ska antingen leva på etablerings- och garantiersättning, försörjningsstöd eller Migrationsverkets dagersättning. De som lever på bland annat sjukersättning och A-kassa, eller har en månadsinkomst som understiger 10 036 kronor efter skatt kan också bli medlemmar.

Matvarorna som kommer till butiken är avhängiga donationer från andra butiker, därför kan utbudet variera från dag till dag. För att varorna ska räcka till så många som möjligt finns ett maxtak på hur mycket en kund får handla på en dag.