Radar · Utrikes

Möjlig incident på kärnkraftverk i Kina – förhöjda värden 

Någon form av driftproblem rapporteras ha uppstått på ett kärnkraftverk i den kinesiska Guangdongprovinsen.

Det franska kärnkraftsbolaget Framatome arbetar för att lösa någon form av driftproblem på ett kärnkraftverk som företaget deläger i den kinesiska Guangdongprovinsen.

Enligt Framatomes huvudägare, den globala energijätten Électricité de France (EDF), har förhöjda halter av ädelgaser uppmätts i anläggningens kylsystem.

Tidigare rapporterade CNN att USA:s regering undersöker uppgifter om en läcka på kärnkraftverket Taishan, och att Framatome varnat för ett ”överhängande radiologiskt hot”.

Enligt varningen, som enligt CNN skickats från företaget till amerikanska myndigheter, ska kinesiska myndigheter ha höjt det tillåtna gränsvärdet för strålning i området kring kärnkraftverket för att slippa stänga det.

En amerikansk källa uppger dock för CNN att USA:s regering bedömer att det i nuläget inte tycks råda någon krissituation vid anläggningen.

Företaget som sköter driften, statliga China General Nuclear Power Group, uppger att läget är under kontroll, och att alla relevanta indikatorer på och omkring kärnkraftverket är normala.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV