Zoom

Kritiserade polisens twittrande – då vällde hatet över advokaten

Polisen brister i respekt för brottsoffers och misstänktas integritet när de berättar om ingripanden i sociala medier, anser advokat Emma Persson.

Advokaten Emma Persson kritiserade en polismans twittrande om ett ingripande. Då skrev riksdagsledamoten Hanif Bali att hon var ”slut som människa”. Sedan befann sig Persson mitt i en hatstorm.

Det började en lördagkväll för ett par veckor sedan. Emma Persson scannar sitt twitterflöde. En tweet från kontot YB Södermalm, där polismannen Viktor Adolphson skriver, får henne att reagera. Där beskrivs hur fem unga män gripits efter att ha rånat en ”dövstum” kvinna. Tweeten avslutas: ”Fyra av dessa visade sig ha utvisningsbeslut sedan tidigare som ej kunnat effektueras”.

Emma Persson reagerar på flera saker. Inte minst på att polisen berättar om brottsoffret.

– Vi vet inte vem hon är och om hon vill användas som slagträ i den här debatten, säger Emma Persson.

Debatten hon syftar på är den som förs i svarstråden. Där tar åtskilliga fasta på att de misstänkta har utvisningsbeslut som inte verkställts, eller effektuerats med Viktor Adolpsons ordval. Flera anser att regeringen bär ansvar genom att inte tillräckligt många av dem som sökt asyl i Sverige utvisas. En invandringsfientlig underton präglar en stor del av kommentarerna.

– Det är obehagligt hur snabbt det drar i väg i den här riktningen på twitter, säger Emma Persson.

Emma Persson skrev snabbt en egen tweet:

”Ser att det största poliskontot är igång igen med att beskriva specifika händelser. Trodde polisen skulle sluta med det. Eftersom såväl brottsoffer som misstänkta kan känna igen sig och eventuellt identifieras.”

Bali gör entré

Sedan gör den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali entré. Han skriver till sina 158 000 twitterföljare:

”Utvisningsmigranter brutalt rånar en hjälplös kvinna med funktionsnedsättning. Gissa vad den intersektionellt feministiska vänsterns älskade @AdvokatEmma (Emma Perssons twitterkonto) heta take är? Jo att YB Södermalm är problemet för att gärningsman kan känna sig utpekad. Hur slut är man som människa då?”

Utöver den hårda och nedlåtande tonen var detta alltså rent sakligt en felaktig beskrivning av Emma Perssons inlägg, som pekade på hur både gärningsmän och brottsoffer kunde kännas igen i polisens tweet.  Resonemanget om hur brottsoffret kan påverkas utvecklar hon sedan i en serie inlägg.

I svarstråden till Hanif Balis inlägg postar hon flera gånger en skärmdump på det hon skrivit. Det ska inte hejda det hat som börjat uttryckas mot henne. Tvärtom.

Okvädningsorden haglar mot Emma Persson i svarstråden. ”Störd subba”, ”mental härdsmälta” och ”lättkränkt humanjurist” är några av omdömena. Flera av kommentarerna är sexualiserade och misogyna. Mer än 600 gånger delas Balis inlägg vidare. Många av Emma Perssons följare uttrycker sitt stöd, men stormen tilltar. Mejl med nedsättande kommentarer trillar in i hennes inkorg.

Senare ger sig också flera opinionsbildare in i diskussionen. Bland andra Ivar Arpi, före detta ledarskribent på Svenska dagbladet och avhoppad chefredaktör för högersajten Bulletin, ställer sig på Hanif Balis sida och kritiserar Emma Persson.

"Kan inte se att man kan identifiera personerna"

Viktor Adolphson, den twittrande polisen menar, tvärtemot Emma Persson, att hans tweet tar hänsyn till den personliga integriteten.

– Jag kan inte se att man kan identifiera personerna utifrån den här texen, säger han.

Viktor Adolphson beklagade senare att han använt sig av ordvalet "dövstum", vilket är ett ord många anser vara olämpligt eftersom det bygger på en felaktig föreställning om att alla döva också är stumma
Viktor Adolphson beklagade senare att han använt sig av ordvalet "dövstum", vilket är ett ord många anser vara olämpligt eftersom det bygger på en felaktig föreställning om att alla döva också är stumma.

Viktor Adolphsons syfte med tweeten var att väcka debatt om att det finns utvisningsbeslut som inte verkställs.

–  Att man inte kan verkställa utvisningsbeslut som fattats i domstol efter att de begått brott och att de sedan går ut och begår nya brott, det tycker jag är det allvarliga i det här, säger han.

Viktor Adolphson delar bilden av att många som besvarade inlägget gjorde det med en invandringsfientlig underton.

– Det är ett otyg. Mycket av det jag skriver får den effekten, men jag menar att man inte kan låta bli att lyfta viktiga frågor för att rasistiska krafter vill kidnappa syftet och plocka poäng, säger han.

"Borde malas ner som hundmat"

Polisens agerande i sociala medier är en känslig fråga, konstaterar Emma Persson. Det är inte första gången hon möts av hat när hon diskuterar ämnet. Sommaren 2016 kunde hon läsa att hon ”borde malas ner som hundmat” efter att hon kritiserat en bild som en polis lagt ut i sociala medier. Dessutom polisanmälde hon flera yttranden om henne som förtal.

– Förtalsanmälningarna lades ner med vändande post, säger Emma Persson.

"Man ser inte socionomer, sjukvårdspersonal eller arbetsförmedlare lägga upp information där man kan identifiera sig själv", säger Emma Persson
"Man ser inte socionomer, sjukvårdspersonal eller arbetsförmedlare lägga upp information där man kan identifiera sig själv", säger Emma Persson. Foto: Privat

Trots att hon blivit hårt åtgången i debatten tänker hon fortsätta att delta i den.

– Jag tänker inte sluta lyfta upp den här frågan, men jag får väl göra det på ett ännu mer generellt plan framöver.

Hon betonar att hon ser det som en självklarhet att myndigheter är närvarande i sociala medier och att det finns flera seriösa poliskonton som bidrar med inblick i arbetet. Men flera poliser brister i hänsyn till den personliga integriteten när de skriver om enskilda ingripanden, anser hon.

– Man ser inte socionomer, sjukvårdspersonal eller arbetsförmedlare lägga upp information där man kan identifiera sig själv, säger Emma Persson.

Hon pekar också på den förundersökningssekretess som hon som advokat förväntas hålla hårt på. Om polisen inte gör det samma sprids en bild som är till nackdel för den misstänkta.

– Man yttrar sig på ett om misstänkta som inte är objektivt. Är man inte dömd ska man betraktas som oskyldig, säger Emma Persson.

Polismyndigheten har själva identifierat problem i användningen av sociala medier. Under våren har man uppdaterat sina riktlinjer och bland annat ska poliser hädanefter inte lägga upp bilder på personer som grips, oavsett om det går att se vem det är eller inte. Inlägget om rånet tyder på att det fortfarande saknas insikt om den personliga integritetens betydelse, anser Emma Persson.

– Min känsla är att det inte hänt så mycket.

I det avseendet ger Viktor Adolphson henne delvis rätt.

– Dessvärre tycks det inte ha nått ut tillräckligt. Jag har sett exempel på bilder som inte varit bra.

"Inget snack om att det brustit"

De största problemen finns på Instagram, enligt Viktor Adolphson.

– Det är inget snack om att det brustit. Det har funnits bilder där man sett personers lägenheter och annat, säger han.

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) vill inte förändra hur han uttrycker sig i sociala medier
Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) vill inte förändra hur han uttrycker sig i sociala medier. "Tidigare låg vi i högern platt på alla fyra och skulle vara de duktiga elevrådsmänniskorna, inte blev vänsterns ton bättre för det", säger han. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Hanif Bali har en lång historia av att uttrycka sig grovt på Twitter. I en uppmärksammad tweet 2018 skrev han till en person vars pappa – som Bali betraktar som terrorist – just hade dött i kriget i Syrien: Hur många oskulder knullar din pappa för tillfället?

Hanif Bali ångrar inte det han skrev, vare sig om den påstådda terroristen eller om Emma Persson. Inte heller vill han förändra sitt sätt att uttrycka sig i sociala medier. Det fungerar, konstaterar Hanif Bali.

–  Tidigare låg vi i högern platt på alla fyra och skulle vara de duktiga elevrådsmänniskorna, inte blev vänsterns ton bättre för det. Det här handlar om att man ska veta att om man ger sig på oss till höger med en vidrig ton kommer vi ge tillbaka med vidrig ton. Antalet attacker som jag utsätts för har minskat. I och med att vänstern nu börjat kritisera oss för tonen, tvingas de hålla koll på sin egen, säger Hanif Bali.