Radar · Politik

Klimatfiaskot på G7-mötet: ”Besvikelse för sårbara länder”

G7-ländernas ledare kom med få nya utfästelser på klimatområdet när de möttes i brittiska Cornwall.

En missad chans att möta en allt mer akut klimatkris. Så beskrivs G7-mötet av både av klimataktivister och regeringar i hårt drabbade länder. ”G7-ledarna verkar verkligen ha en trevlig stund när de presenterar sina tomma klimatmål”, lyder Greta Thunbergs kommentar.

2021 ska vara en vändpunkt för planeten. Så heter det i slutdokumentet efter toppmötet i brittiska Cornwall, där de rika G7-länderna möttes i helgen. Men när det gäller klimatet handlar det mestadels om en upprepning av gamla löften, som Syre berättade om i går.

Världens rika länder har åtagit sig att tillsammans satsa 100 miljarder dollar om året från och med 2020 för att stötta fattigare länder med klimatomställning och anpassningen. De löftena har svikits och nu hoppades många på nya utfästelser från G7-ledarna. Det blev det inte. I dokumentet skriver man att ”Vi välkomnar de åtaganden några av G7-länderna redan gjort för att öka klimatfinansieringen och ser fram emot nya åtaganden från andra i god tid före klimattoppmötet Cop 26”

Pakistan är ett av de länder som redan nu drabbas mycket hårt av klimatkrisen. Ojämn nederbörd, stormar och värmeböljor har bland annat slagit hårt mot matförsörjningen. Landets klimatminister Malik Amin Aslam ser G7-mötet som ett fiasko.

– G7:s utfästelser om klimatfinansiering är verkligen småpotatis i relation till en existensiell katastrof. Det är en enorm besvikelse för drabbade och sårbara länder som Pakistan, där man redan tvingas skala upp utgifterna för att hantera den nödvändiga anpassningen, säger han, enligt The Gaurdian.

Greta Thunbergs dräpande kommentar

G7-länderna står fast vid Parisavtalets mål om att hålla uppvärmningen under 1,5 grader, men inte mycket nytt sägs om hur det ska gå till. Kolkraft ska fasas ut och G7-länderna ska bidra med 2 miljarder dollar för att hjälpa kolberoende länder med omställning. Men om det är några nya pengar som avsätts är oklart och någon tidsplan för när det ska genomföras finns inte.

Klimataktivisten Greta Thunberg hör till dem som sågar G7-ledarnas uppgörelse. I inlägg på sociala medier skriver hon syrligt om de uteblivna skarpa utfästelserna – och om grillfesten och uppvisningen med jaktflyg världsledarna bjöds på.

”Klimatkrisen och den ekologiska krisen eskalerar snabbt. G7 spenderar fantasisummor på fossila bränslen och koldioxidutsläppen väntas nå sin näst största årliga ökning någonsin. Men G7-ledarna verkar verkligen ha en trevlig stund när de presenterar sina tomma klimatmål och återupprepar gamla ouppfyllda löften. Självklart krävs det då biff-och-hummer-grillfest samtidigt som flygplan utför konster i himlen över G7-träffen, skriver hon.

Läs mer:

Miljörörelsen: Otillräckliga löften från G7-mötet