Radar · Politik

Klimatfiaskot på G7-mötet: ”Besvikelse för sårbara länder”

G7-ländernas ledare kom med få nya utfästelser på klimatområdet när de möttes i brittiska Cornwall.

En missad chans att möta en allt mer akut klimatkris. Så beskrivs G7-mötet av både av klimataktivister och regeringar i hårt drabbade länder. ”G7-ledarna verkar verkligen ha en trevlig stund när de presenterar sina tomma klimatmål”, lyder Greta Thunbergs kommentar.

2021 ska vara en vändpunkt för planeten. Så heter det i slutdokumentet efter toppmötet i brittiska Cornwall, där de rika G7-länderna möttes i helgen. Men när det gäller klimatet handlar det mestadels om en upprepning av gamla löften, som Syre berättade om i går.

Världens rika länder har åtagit sig att tillsammans satsa 100 miljarder dollar om året från och med 2020 för att stötta fattigare länder med klimatomställning och anpassningen. De löftena har svikits och nu hoppades många på nya utfästelser från G7-ledarna. Det blev det inte. I dokumentet skriver man att ”Vi välkomnar de åtaganden några av G7-länderna redan gjort för att öka klimatfinansieringen och ser fram emot nya åtaganden från andra i god tid före klimattoppmötet Cop 26”

Pakistan är ett av de länder som redan nu drabbas mycket hårt av klimatkrisen. Ojämn nederbörd, stormar och värmeböljor har bland annat slagit hårt mot matförsörjningen. Landets klimatminister Malik Amin Aslam ser G7-mötet som ett fiasko.

– G7:s utfästelser om klimatfinansiering är verkligen småpotatis i relation till en existensiell katastrof. Det är en enorm besvikelse för drabbade och sårbara länder som Pakistan, där man redan tvingas skala upp utgifterna för att hantera den nödvändiga anpassningen, säger han, enligt The Gaurdian.

Greta Thunbergs dräpande kommentar

G7-länderna står fast vid Parisavtalets mål om att hålla uppvärmningen under 1,5 grader, men inte mycket nytt sägs om hur det ska gå till. Kolkraft ska fasas ut och G7-länderna ska bidra med 2 miljarder dollar för att hjälpa kolberoende länder med omställning. Men om det är några nya pengar som avsätts är oklart och någon tidsplan för när det ska genomföras finns inte.

Klimataktivisten Greta Thunberg hör till dem som sågar G7-ledarnas uppgörelse. I inlägg på sociala medier skriver hon syrligt om de uteblivna skarpa utfästelserna – och om grillfesten och uppvisningen med jaktflyg världsledarna bjöds på.

”Klimatkrisen och den ekologiska krisen eskalerar snabbt. G7 spenderar fantasisummor på fossila bränslen och koldioxidutsläppen väntas nå sin näst största årliga ökning någonsin. Men G7-ledarna verkar verkligen ha en trevlig stund när de presenterar sina tomma klimatmål och återupprepar gamla ouppfyllda löften. Självklart krävs det då biff-och-hummer-grillfest samtidigt som flygplan utför konster i himlen över G7-träffen, skriver hon.

Läs mer:

Miljörörelsen: Otillräckliga löften från G7-mötet

Radar · Miljö

November 2023 – den varmaste hittills

Jämfört med genomsnittstemperaturen 1991–2020.

Årets november blev den varmaste som hittills har uppmätts i världen, med en medeltemperatur på 14,22 grader. Det är 0,85 grader varmare än det globala snittet för november under perioden 1991-2020 och 0,32 grader varmare än den senaste toppnoteringen för månaden 2020, enligt EU:s klimattjänst Copernicus.

”De extraordinära globala novembertemperaturerna” gör ”2023 till det varmaste året i historien”, konstaterar Samantha Burgess, biträdande chef på Copernicus, i ett pressmeddelande.

Ytlufttemperaturer och havsytetemperaturer under november 2023:

• November 2023 var den varmaste novembermånad som uppmätts globalt, med en genomsnittlig lufttemperatur på 14,22°C, 0,85°C över genomsnittet för november 1991–2020 och 0,32°C över temperaturen för den tidigare varmaste novembermånaden 2020.
• Den globala temperaturavvikelsen för november 2023 var i nivå med oktober 2023 och endast lägre än anomalin i september 2023 på 0,93°C.
• November 2023 som helhet var cirka 1,75°C varmare än en uppskattning av novembergenomsnittet för 1850–1900, den förindustriella referensperioden.
• Hittills under 2023, januari till november, är den globala medeltemperaturen den högsta som någonsin uppmätts, 1,46 °C över det förindustriella genomsnittet 1850–1900 och 0,13°C högre än elvamånadersgenomsnittet för 2016, för närvarande det varmaste kalenderåret som registrerats.
• Temperaturerna i Europa varierade i november 2023 från mycket under genomsnittet för 1991–2020 över mellersta Norge och Sverige till mycket över genomsnittet över sydöstra Europa.
• Den genomsnittliga havsytetemperaturen för november på området 60°S–60°N var den högsta som uppmätts för november med 0,25°C varmare än den näst varmaste november 2015.
• El Niño effekten fortsatte i ekvatoriala Stilla havet, med anomalier som förblev lägre än de som nåddes i november 2015.
Källa: Copernicus

Radar · Politik

C: Sverige åker tomhänt till Dubai

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok (C).

Centern vill att regeringen bidrar till en fond som hjälper fattiga länder att ta hand om skador som uppstår av klimatförändringar. Partiet kräver också att Sverige ställer sig bakom ett stopp för subventioner till fossil energi i hela EU senast 2025.

På en pressträff kritiserade Centerns partiledare Muharrem Demirok och EU-parlamentarikern Emma Wiesner regeringens klimatpolitik.

– Regeringen åker helt tomhänt till Dubai, säger han.

– Det enda svaret man kommer presentera är mer kärnkraft.

Wiesner lyfter två krav på regeringen i samband med FN:s klimattoppmöte i Dubai.

Det ena är att Sverige ska bidra med 50 miljoner dollar till ”loss and damage”-fonden, en internationell fond som ska hjälpa fattiga länder att ta hand om skador som uppstår på grund av klimatförändringar, till exempel översvämningar.

Enligt Wiesner är fonden viktig för fattiga länder och erbjudanden om att bidra till fonden kan därför underlätta förhandlingarna i Dubai.

Det andra kravet är att regeringen tydligt gör klart att Sverige ställer sig bakom att sätta stopp för subventioner till fossila bränslen i hela EU senast 2025.

På pressträffen lyfte C även klimatåtgärder på hemmaplan i Sverige. Partiet vill att statliga myndigheter får i uppdrag att inventera sina tak för att se var det är lämpligt att sätta upp solceller.

Enligt Demirok har Sveriges offentliga tak en stor potential för att leverera solenergi.

Radar · Miljö

Aktivist limmade fast sig i rätten

En man från aktivistgruppen Extinction rebellion stod inför rätta i tingsrätten för att ha stört en debatt i Göteborgs kommunfullmäktige. Då limmade han fast sig invid domaren, rapporterar Göteborgs-Posten.

Under rättegången reste sig den åtalade mannen och gick fram mot domarens plats och limmade fast sig på podiet. Han förklarade att det var en protest mot det svenska domstolssystemet, som han anser dömer människor för helt fredliga protester.

Enligt GP försökte domaren flera gånger avbryta mannen. Han sade då att han använt superlim och att det inte gick att ta loss honom. Händelsen livesändes på ett Facebook-konto av en åhörare.

Vakter lyckades efter ett tag dra loss mannen.