Radar · Migration

För andra gången i historien tävlar ett flyktinglag i OS

Simning är en av grenarna i kommande OS i Tokyo som flyktinglaget ska tävla i.

I årets OS i Tokyo tävlar för andra gången ett lag flyktingar, som alla valts ut av Internationella Olympiska Kommittén (IOC) på grund av sina prestationer. I förra OS i Rio var laget tio personer starkt, medan årets trupp består av 29 idrottare. Sex av de tävlande gör nu sitt andra OS, tillkännagav nyligen IOC och FN:s flyktingorgan UNHCR, när de offentliggjorde idrottarna.

Under OS i Rio 2016, när ett lag med utvalda flyktingar som kvalificerat sig i olika grenar för första gången tävlade i ett OS, var laget tio personer starkt. Internationella Olympiska Kommittén hade året tillkännagivit att de tillsammans med FN:s flyktingorgan skulle välja ut ett flyktinglag som skulle tävla i OS under 2015, efter att nästan en miljon flyktingar nått Europa på ett år.

Nu när det är dags för OS i Tokyo nästa månad är det nästan tre gånger så stort – 29 personer, som alla är flyktingar enligt FN:s konvention, ska tävla i spelen. IOC hade först sagt att omkring 20 idrottare skulle väljas ut till laget som först var tänkt att tävla i fjol, men i och med pandemin är spelen uppskjutna till i år. 29 personer är alltså en aning fler än vad man först räknat med. Idrottarna kommer delta i ett dussintal olika grenar och kommer från totalt 13 olika länder, varav de allra flesta kommer från Syrien, enligt InfoMigrants.

Laget presenterade nyligen alla sina medlemmar på Twitterkontot Refugee Olympic Team, som är lagets officiella namn.

”Olika resor. Samma dröm. Vi är @Tokyo2020 IOC Refugee Olympic Team!” Twittrade lagets officiella konto som i skrivande stund har över 20 000 följare.

Laget har valts ut av Internationella Olympiska Kommittén (IOC) och av 56 sökande fick 29 personer en plats i laget. Atleterna, som alla varit på flykt, har fått stipendium för att kunna träna inför OS i sina nya hemländer.

– Ni är en viktig del i vårt Olympiska sammanhang och vi välkomnar er med öppna armar. Ert deltagande sänder ett starkt budskap om solidaritet, styrka och hopp till omvärlden, sa Tomas Bach, IOC:s ordförande, efter att ha tillkännagett vilka som skulle tävla i årets OS.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV