Radar · Miljö

Värmeböljor ger lantarbetare njursvikt på Änkornas ö

En man skördar sockerplantor i El Salvador.

Värmeböljor dödar arbetare världen över. Den mystiska njursjukdomen CKDu ligger bakom hälften av alla manliga dödsfall i Chichigalpa i Nicaragua. I La Isla har så många lantarbetare fallit ifrån de senaste decennierna att byn antagit ett nytt namn: La Isla Viudas, Änkornas ö.

William Martinez, som var barnarbetare på sockerplantagen i den lantliga byn i Nicaragua, lärde sig den hårda vägen vad många i dag tvingas erfara i USA och Kanada: stigande temperaturer stjäl människoliv och deras uppehälle, skriver The Guardian.

Under sommaren har värmerekorden i västra Nordamerika avlöst varandra. I den kanadensiska byn Lytton uppmättes 49,5. Extremvärmen här har lett till skogsbränder och att invånarna tvingats fly från sina hem. I Death Valley visade temperaturmätaren 54,5 grader föregående vecka. 
Enligt WWA har den senaste tidens värmerekord inte varit möjliga att uppnå utan klimatförändringar orsakade av mänsklig aktivitet.

Änkornas ö

Martinez blev, samtidigt som de andra byborna, sjukare och sjukare när de arbetade långa, plågsamma pass på fälten för 20 år sedan. Arbetare vid den närbelägna Kvarnen började att få svåra njurproblem och tvingades sluta arbeta och istället genomgå dyr och tidskrävande dialys. Hans pappa och farbröder dog när Martinez var pojke, tvingade honom att arbeta på fälten.
När dödsfallen i bygden hade radat upp sig över en lång tid antogs det nya namnet, Änkornas ö.

Sjukdomen som härjade bland generationer av arbetare kom att bli känd som njursjukdomen CKDu, där u:et står för unknown, eller okänd. Men arbetarna visste vad de rörde sig om.

– Vi har förlorat så mycket här lokalt. Och det är en förlust som vi fortsätter att bära, säger William Martinez till The Guardian och tillägger:
Men det här påverkar inte bara Nicaragua – det här kommer att påverka andra platser, om man inte gör någonting för att mildra eller förhindra värmestressen.

"Extra hemsk sjukdom"

Den mystiska njursjukdomen engagerar ett forskarnätverk från hela världen, däribland arbetsmedicinaren Kristina Jakobsson. Sjukdomen drabbar främst lantarbetare i fattigare delar av världen, yngre och i övrigt friska män.
– Det gör sjukdomen extra hemsk. Männen har försörjt sina familjer, men orkar till slut inte arbeta mer och dör redan vid 45–50 års ålder. Familjen får det svårt och barnen måste oftast sluta skolan, säger Kristina Jakobsson, till LUM, Lunds universitets magasin.

Kristina Jakobsson och hennes kollegor jämförde byar i Nicaragua och El Salvador, vilka hade olika huvudnäringar. Medicinalstudenter drog ut i fält där de undersökte ett stort antal personer, tusentals.

Det visade sig att sockerbyar vid kusten var värre drabbade än de byar som ligger inåt landet. Därför förmodar man att klimatet och njursjukdomen hänger ihop. Längs den Centralamerikanska kusten är det fuktigt och hett. Vad lantarbetarna, som är verksamma under extrema omständigheter, där fälten har bränts före skörden och är svarta av sot, skulle behöva är vila varje halvtimme och dricka kopiöst med vatten.

– Det gör de förstås inte. Istället arbetar de på ackord i ett otroligt slitigt arbete, säger professor Kristina Jakobsson som nu är verksam vid Arbets- och miljömedicin, Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset.

"Epidemi av njursvikt"

Forskningen när det gäller sockerrörsarbetarna riktar i dag in sig på hur man ska kunna skona arbetarna bättre från värmerelaterade sjukdomar
– Vi ser en epidemi av njursvikt, som kommer att bli tydligare allteftersom klimatförändringarna förvärras och de globala temperaturerna ökar, säger Kristina Jakobsson till Akademiliv.se.