Radar · Politik

Jamaica ska kräva kompensation för slaveriet

Figuriner på Internationella slaverimuseet i brittiska Liverpool skildrar arbetet på de jamaicanska plantagerna.

I hundratals år var Jamaica en central knutpunkt för den transatlantiska slavhandeln. Nu planerar önationen att söka kompensation från Storbritannien för kungadömets historiska brott.

– Våra afrikanska förfäder togs med våld från sina hem och utsattes för grymheter utan motstycke för att det brittiska imperiet tjänade på deras tvångsarbete, säger landets kulturminister Olivia Grange.

– Det är hög tid för gottgörelse.

Enligt FN:s siffror forslade de europeiska kolonialmakterna 15 miljoner förslavade människor över Atlanten. Storbritannien skeppade 600 000 bortrövade människor till Jamaica – från 1655 fram till självständigheten 1962 en brittisk koloni – för att slita inom jordbruket.

Jamaica har formellt inte preciserat storleken på sitt gottgörelsekrav, men ett förslag i parlamentet nämner summan 7,6 miljarder pund, eller 91 miljarder kronor. Det ska motsvara vad Storbritannien betalade till plantageägarna i samband med att slaveriet förbjöds 1834.

– Jag vill att slavarna får samma summa som slavägarna fick, säger parlamentsledamoten Mike Henry från regerande Jamaicas arbetarparti.

Storbritannien lånade då det begav sig upp summan. Den sista avbetalningen på lånet gjordes 2015.

Jamaica är medlem av Samväldet, där Storbritannien och en del av dess forna kolonier ingår, och formellt är drottning Elizabeth alltjämt önationens statschef.