Energi · På gång

På gång

I dag, torsdag, diskuterar Bil Sweden riktlinjer gällande miljöpåståenden vid marknadsföring av bilar.

14/1 Bil Sweden arrangerar ett digitalt seminarium om regler och riktlinjer gällande miljöpåståenden vid marknadsföring av bilar till konsument. Charlotte Söderlund från Konsumentverket, Gunilla Welander från RO, Jakob Rönnerbäck från RO, David Norrbohm från MRF, samt Anders Norén och Ulf Svensson från Bil Sweden medverkar.

Unikt miljömål i fransk domstol

14/1 Första domstolsförhandling i unikt mål där franska staten anklagas för att ha gjort för lite för att bekämpa klimatförändringarna.

Pressträff om omställningen på arbetsmarknaden

14/1 Trygghetsfonden TSL och omställningsorganisationen TRR håller en digital pressträff för att presentera omställningssiffrorna för 2020 tillsammans med en analys av arbetsmarknaden och en jämförelse med finanskrisen 2009. Caroline Söder, vd för Trygghetsfonden TSL och Lennart Hedström, vd för TRR, medverkar.

Val i Uganda

14/1 President- och parlamentsval i Uganda.

EU-kommissionen inviger Portugals ordförandeskap

14–15/1 EU-kommissionen besöker Portugal för att officiellt inviga landets ordförandeskap i ministerrådet. Datumen är preliminära.

Strejk för klimatet

15/1 Fridays for futures strejker för klimatet fortsätter runt om i landet tills Sverige är i linje med Parisavtalet. I Göteborg samlas klimatengagerade coronasäkert på Gustav Adolfs torg. I Stockholm och i andra delar av landet protesteras det digitalt.

Förhandling inleds i mål om misstänkt ekofascistisk attack på minkfarm

15/1 Nacka tingsrätt inleder huvudförhandling mot två unga män som åtalats för mordbrand efter att ha bränt ned en minkfarm i Sölvesborg.

Föreläsning om Extinction rebellion

17/1 Extinction rebellion arrangerar webbföreläsning om just Extinction rebellion. Vi befinner oss i ett nödläge för klimatet och jordens arter. I den här föreläsningen går man igenom det senaste från klimatforskningen samt beskriver vad XR är och hur de arbetar för att stoppa den globala uppvärmningen.

Raoul Wallenberg hedras

17/1 Minnet av Raoul Wallenberg hedras med ljusceremonin Ljus för Raoul. Ljusceremonin hålls av Michael Wernstedt, styrelseledamot och barnbarn till Nina Lagergren som grundade Raoul Wallenberg Academy. Tänd ett ljus där du är och följ ceremonin på play.rwa.se.

Världsreligionsdagen

17/1 I dag uppmärksammas Världsreligionsdagen.

Europaparlamentet samlas

18–21/1 Parlamentet samlas i Strasbourg, om coronaläget tillåter.

Martin Luther King-dagen

18/1 Denna dag uppmärksammas Martin Luther King-dagen.

Rättegång inleds mot före detta premiärministern

19/1 Rättegång inleds mot förre franska premiärministern Edouard Balladur för korruptionsbrott under 1990-talet.

Vad gör sociala medier med oss?

19/1 Svenska kyrkan bjuder in till en livesänd föreläsning med Emanuel Karlsten, journalist och en av Sveriges sociala medieexperter. Temat är: Vad gör sociala medier med oss? Emanuel Karlsten fick Stora Journalistpriset 2020 som Årets Förnyare.

EU-politisk partiledardebatt

20/1 EU-politisk partiledardebatt i riksdagen.

Klimatlobbying, Vilken roll spelar svenska företag?

20/1 AP7 arrangerar ett digitalt seminarium som belyser det globala problemet med negativ klimatlobbying. Bland andra medverkar finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Lina Håkansdotter från Svenskt Näringsliv och Johan Florén från AP7.

Presidentinstallation i USA

20/1 Den avgående amerikanska presidentens mandatperiod löper ut klockan 12. Kort därefter svärs den nye presidenten in vid en ceremoni i Washington.