Radar · Miljö

Forskarnas varning: Vi går en hemsk framtid till mötes

Kalifornien drabbades av rekordstora bränder under 2020, en försmak för vad som väntar menar en rad forskare som efterlyser brådskande åtgärder.

Massutrotning av arter, klimatkris och hälsoproblem. Att mänskligheten ställt till det på planeten har väl inte undgått någon. Men en grupp forskare varnar nu för att vi inte insett vidden av kriserna och hur bråttom det är att ställa om våra samhällen.

Tillståndet för planeten är värre än vad både allmänhet och stora delar av forskarsamhället vet om, menar en rad forskare i tidskriften Frontiers in Conservation Science, som refererar till över 150 studier som beskriver världens olika miljöutmaningar.

Man har också svårt att ta till sig vad miljöproblemen innebär för oss, menar forskarna vidare.

– Vi säger inte att vi lika gärna kan ge upp, utan hoppas kunna ge världsledarna en ”kalldusch”, vilket behövs för att de ska planera så att vi kan undvika denna hemska framtid, skriver de.

Som belägg för att åtgärderna hitintills varit otillräckliga, pekar forskarna bland annat på att inte enda av de mål för den biologiska mångfalden som skulle ha uppnåtts till 2020 – nåddes.

De så kallade Aichi-målen sattes 2011 och ska omförhandlas i höst, när FN:s konferens om biologisk mångfald äger rum (COP15).