Radar

Twitter stänger konton efter påtryckningar från Modi

Demonstranter håller plakat till stöd för journalister och yttrandefrihet.

Twitter har stängt av över 500 konton i Indien efter påtryckningar från landets myndigheter i samband med de pågående bondeprotesterna, rapporterar Bloomberg. Twitter menar att de bryter mot plattformens regler medan demokratiaktivister säger att sociala medieplattformar inte ska spela med när länder försöker kompromissa med yttrandefriheten.

Samtidigt som de gigantiska bondeprotesterna fortsätter runt om i Indien har en ny konflikt tagit fart gällande informationsspridning. Indiens regering, med premiärminister Narendra Modi i spetsen, har under veckan krävt att Twitter ska stänga av över 1000 konton då de, enligt regeringen, ska ha uppmanat till våldsamheter eller ha spritt misinformation gällande de pågående protesterna. Vilket enligt regeringen strider mot landets lag gällande “hot mot allmän ordning”.

Blockerat 500 konton

Twitter har delvis gått med på Indiens krav och blockerat över 500 konton, och gjort vissa konton synliga enbart utanför landets gränser. Men sociala medieföretaget har samtidigt vägrat att ta bort konton tillhörande vissa journalister och aktivister som Twitter menar använder sin rätt att kritisera regeringen.

Enligt Modi bryter Twitter mot den indiska lagen, enligt ett pressmeddelande från landets IT- och elektronik-myndighet, och enligt Twitter bryter Indien mot sin egen lag om yttrandefrihet, vilket Twitter framfört i ett uttalande på deras hemsida.

Indien som är världens näst folkrikaste land med över 700 miljoner internetanvändare är en vital marknad för sociala medieplattformar som Twitter. Modi-regeringen har tidigare varit i konflikt med både Facebook och Whatsapp och tagit fram förslag som skulle utöka myndigheternas möjligheter att kontrollera och censurera innehåll. Flera kinesiska appar, bland annat Tik-Tok, har tidigare förbjudits i landet i samband med den tilltagande spänning mellan länderna.

Protester sedan september

Bondeprotesterna har pågått sedan september 2020 då regeringen godkände nya jordbruksreformer som bland annat innebar att företag tillåts köpa grödor direkt från jordbrukarna. Enligt regeringen handlade det om en modernisering medan bönderna hävdar att det kommer leda till att de förlorar sin prisgaranti.

Sedan det det nationalistiska partiet Bharatiya Janata Party med premiärminister Modi i spetsen tog makten 2014 så har pressfriheten i landet minskat. Förra året hamnade landet på 142:a plats av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Även människorättsorganisationer i landet har trakasserats och fått svårare att genomföra sitt arbete, något som Syre tidigare skrivit om.