Radar · Utrikes

Svängigt in i det sista i riksrätten

Bruce Castor, advokat för USA:s förre president Donald Trump i senatens riksrättsprocess meddelar att en överenskommelse har träffats och några vittnen kommer inte att kallas.

Riksrättsförfarandet mot USA:s expresident Donald Trump är på väg mot sitt slut.

Demokraternas ”åklagare” ville i elfte timmen kalla in ett vittne, men efter många om och men blir det inte så. Allt tyder på att utgången blir den väntade.

Det slutgiltiga avgörandet av riksrättsprocessen såg ut att kunna hållas redan under lördagen, men då klev demokratsidan fram med ett plötsligt krav om att få kalla ett vittne, vilket orsakade viss uppståndelse.

I fredags klev den republikanska representanthusledamoten Jaime Herrera Beutler fram och berättade om ett komprometterande telefonsamtal som Trump sägs ha hållit medan kongressen stormades av en rasande mobb den 6 januari.

Efter att ha avbrutit förhandlingarna och överlagt enades sidorna om att det inte ska hållas några vittnesmål, utan att processledarna i stället får lov att ta upp det i sina slutpläderingar.

En avgörande omröstning kan därmed mycket väl hållas under lördagskvällen. Med eller utan nya vittnesmål stod det sedan tidigare klart att Donald Trump med all sannolikhet kommer att gå fri.

"De är lite mer upprörda"

Det Jaime Herrera Beutler har berättat och som är vida rapporterat i USA rör ett telefonsamtal mellan Republikanernas minoritetsledare i representanthuset Kevin McCarthy och Donald Trump – under stormningen av kongressen.

Hon var inte del av samtalet själv utan berättar vad hon säger sig ha fått höra av McCarthy: att han var rejält upprörd när folkmobben bröt sig in i kongressen och försökte få tag i presidenten för att få stopp på det.

”När McCarthy till slut fick tag på presidenten den 6 januari och bad honom att offentligt och med kraft blåsa av upproret upprepade presidenten till en början det falska påståendet att det var (den radikala vänstergruppen) Antifa som hade stormat Kapitolium”, skrev Herrera Beutler i sin redogörelse på fredagen.

Kevin McCarthy ska då ha invänt att det var Trumps egna anhängare. Enligt vad representanthusledamoten fått höra svarade Trump då ungefär:

”Ja du, Kevin, jag antar att dessa människor är mer upprörda över valet än vad du är”.

Jaime Herrera Beutler var en av tio republikaner i representanthuset som röstade för att riksrättsåtalet skulle hållas.

McConnell: Jag friar

Om Donald Trump ska fällas i riksrätten måste två tredjedelar av senaten rösta för, vilket innebär att åtminstone 17 republikaner måste bryta sig ut ur partiledet. Endast några stycken väntas göra det, men inte ens det är säkert.

Att möjligheterna till en fällande dom är försvinnande små förstärks inte minst av att Republikanernas minoritetsledare i senaten, Mitch McConnell, uppges ha satt ned foten i frågan. Enligt amerikanska medieuppgifter kommer han att rösta för att frikänna Donald Trump.

I ett brev till sina kollegor skriver McConnell att ”det var mycket nära”, men att han inte anser att det finns någon laglig grund för ett riksrättsförfarande då det bygger på att man ska få bort någon från ämbetet. I detta fall har ju redan Donald Trump lämnat presidentposten.

McConnell har tidigare stått Trump nära, men efter händelserna den 6 januari bröts bandet.

– Mobben matades med lögner, sade McConnell bland annat när senaten samlades några dagar efter stormningen.