Radar · Utrikes

Marabous ägare stäms för medhjälp till förslavning av barn

Kakaoplantage i Elfenbenskusten.

Marabous ägare stäms av åtta personer som hävdar att de varit barnslavar vid kakaoplantage tillhörande en av deras underleverantörer i Elfenbenskusten, rapporterar The Guardian. Stämningen gäller medhjälp till förslavning av barn.

En av personerna som står bakom stämningen ska ha varit 11 år gammal när en man i hans hemstad Kouroussandougou, i Mali, lovade honom arbete i Elfenbenskusten med lön på 25,000 CFA franc (omkring 280 kronor) i månaden. Han ska därefter ha arbetat på plantaget i två år utan lön. Där ska han bland annat ha jobbat med att bespruta plantorna med bekämpningsmedel, utan tillgång till skyddskläder, skriver The Guardian.

Marabous ägare, Mondelēz, är ett av flera företag som anklagas för medhjälp till förslavning av tusentals barn. Förutom Mondelēz handlar det om Nestlé, Cargill, Barry Callebaut, Mars, Olam och Hershey som nu stäms i en domstol i Washington DC.

Medger barnarbete

Enligt advokatbyrån, som företräder de åtta, så medger företagen att barnslavar förekommer bland deras underleverantörer – då de går ut med att deras mål är att minska barnarbete på deras plantage med 70 procent till 2025.

”Genom att använda dessa tillägg, medger dessa företag att de använder barnslavar och kommer fortsätta med det tills det är i deras intresse att sluta”, skriver advokatbyrån i ett uttalande och fortsätter:

”Syftet med denna stämning är att tvinga dem till att sluta. Nog är nog! Att tillåta slaveri av afrikanska barn 2021 att skörda kakao för stora multinationella företag är upprörande och måste ta slut”.

Det är första gången ett fall som detta rörande kakaoindustrin tas upp av en amerikansk domstol.

Begär skadestånd

De tidigare barnslavarna, som nu är unga vuxna, kommer alla från Mali och menar att de utan att få något betalt tvingades att arbeta på plantagen. De begär nu skadestånd för tvångsarbete samt ytterligare ersättning för orättvis behandling, bristande tillsyn och avsiktligt tillförd känslomässigt lidande.

En central del i stämningsansökan handlar om att de utpekade företagen, även fast de själva inte ägde kakaoplantagen, medvetet profiterat på olagligt barnarbete – då kunde köpa kakao till ett lägre pris än om de anställda hade varit vuxna samt haft riktig skyddsutrustning.

Elfenbenskusten producerar omkring 45 procent av all världens kakao, vilket är en nyckelingrediens i bland annat choklad.

Mondelēz har inte velat kommentera uppgifterna till The Guardian. Syre har utan framgång försökt få en kommentar från Mondelēz Sverigeavdelning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV