Radar · Migration

Livsfarlig vandring över Alperna avskräcker inte flyktingar 

Snö skrämmer inte flyktingar från att fortsätta norrut.

Alperna mellan Italien och Frankrike är en livsfarlig rutt för flyktingar och migranter. Men trots vinter och snö tar många den här vägen – inklusive hela familjer och gravida kvinnor.

Flyktingar och migranter från Afrika och Mellanöstern vandrar från Italien till Frankrike via alperna trots att det är vinter, minusgrader och snö. Volontärer från den franska organisationen Refuge Solidaire association patrullerar i bergen för att kunna undsätta de som hamnar i farliga situationer. InfoMigrants följde med volontärerna på ett uppdrag nyligen och berättar om en grupp på fyra män som utan snöskor och annan utrustning än varma kläder gör vandringen med hopp om att nå Frankrike helskinnade.

Volontärorganisationen Refuge Solidaire association har ett hus där de kan hjälpa flyktingarna som lyckats korsa gränsen. Många är nedkylda och måste återhämta sig innan de kan fortsätta. Tidigare har det mest varit unga män som kommit den här vägen, enligt de volontärer som InfoMigrants träffat. Men nu demografin förändrats och det kommer allt fler kvinnor och barn. Sedan i oktober 2020 har över 300 kvinnor och barn kommit varje månad. 

– Jag är i sjunde månaden och det var väldigt svårt, jag hade svårt att andas konstant. Men jag var tvungen att göra det. Det absolut viktigaste för mig är att kunna föda mitt barn i ett säkert land som Tyskland, säger 37-åriga Tazagol från Afghanistan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV