Radar · Utrikes

Frankrike lägger ner planerad flygplatsutbyggnad: ”är obsolet”

Den franska flygplatsen Roissy-Charles-de-Gaulle kommer inte byggas ut.

Frankrikes regering har beslutat att avbryta den planerade utbyggnaden av landets största flygplats Roissy-Charles-de-Gaulle, rapporterar Le Monde. Anledningen: det hänger inte ihop med kampen mot den globala uppvärmningen.

Beskedet kommer bara en vecka efter att en domstol ställt den franska staten som ansvarig för misslyckandet att genomföra tillräckliga åtgärder för att stoppa klimatförändringarna. 

Utbyggnationen handlade om en fjärde terminal. När terminalen skulle stå färdig 2037 skulle den öka flygplatsens kapacitet med 40 miljoner passagerare årligen, enligt Le Monde.

Barbara Pompili, landets miljöminister, säger till tidningen att planen om utbyggnation för obsolet.

– Vi kommer alltid behöva flyg, men vi måste röra oss mot en mer rimlig användning av luftfart, och minska sektorns utsläpp av växthusgaser, säger Pompili till Le Monde. 

Regeringen har istället bett företaget som driver flygplatsen, vilket till största del ägs av staten, att presentera ett nytt förslag som överensstämmer mer med målen för klimatförändringarna och skyddandet av miljön. Det ska bland annat främja järnvägen och inte gynna inrikesflyg. 

Sedan pandemin startade har flygplatsen sett en kraftig minskning av antalet passagerare.